Overleg help:Alfabetische index

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Toelichting[brontekst bewerken]

Doel[brontekst bewerken]

Deze alfabetische index is bedoeld als aanvulling op de systematische overzichtspagina's als Help:Inhoud.

Hij is bedoeld voor gebruikers die al bekend zijn met Wikipedia; voor nieuwe gebruikers is een goede introductie handiger.

Hij is bedoeld voor mensen met de volgende soorten vragen:

  • "Ik meen me te herinneren dat er ergens informatie is over X, waar kan ik die pagina vinden? "
  • "Zou er ook informatie zijn over het onderwerp X?"

Trefwoorden[brontekst bewerken]

Aandachtspunten voor de keuze van trefwoorden:

  1. Alle trefwoorden waarmee iemand redelijkerwijs naar Help zou kunnen zoeken moeten hier opgesomd worden, met daarbij een lijst met informatieve pagina's.
  2. Het gaat vooral om concrete trefwoorden, zoals Formules. Een trefwoord als Tips heeft weinig zin, want daarmee weet je waarover iemand eigenlijk iets wil weten.
  3. Meerdere trefwoorden kunnen voor een pagina worden opgenomen, bijvoorbeeld Bronvermelding, Voetnoten, Noten, en Referenties. Je weet namelijk niet met welk woord de gebruiker gaat zoeken.
  4. Als mogelijke trefwoorden alfabetisch bij elkaar staan op hetzelfde onderwerp betrekking hebben, hoef je ze niet allebei op te nemen. Bijvoorbeeld, "Bronnen" en "Bronvermelding" zijn in principe allebei geschikte trefwoorden, maar je hoeft maar één van beide op te nemen.
  5. Als twee trefwoorden niet synoniem zijn, maar wel enigszins verwant, kun je van de ene naar de andere verwijzen met "Zie ook...". Bijvoorbeeld, bij het trefwoord Public Relations staat: zie ook Pers en media

Pagina's waarnaar gelinkt wordt[brontekst bewerken]

Het gaat hier om helppagina's en andere informatieve pagina's over het gebruik van Wikipedia.

Aandachtspunten voor de keuze van de te indexeren pagina's:

  1. Deze pagina is niet bedoeld om alle helppagina's op te sommen.
  2. Uitsluitend pagina's waar de Help-zoeker iets aan heeft, moeten worden gelinkt.
  3. Als er een pagina bestaat die een goed overzicht geeft van een onderwerp, bijvoorbeeld Wikipedia:Arbitragecommissie, dan hoeft alleen díe pagina vermeld te worden. Andere pagina's over dat onderwerp kunnen immers via die pagina gevonden worden.
  4. Pagina's die eenvoudig bereikbaar zijn vanuit gerelateerde pagina's hoeven hier niet bij te staan. Bijvoorbeeld, als Help:Gebruik van bots en Wikipedia:Bots al in de index staan, hoeft Wikipedia:Aanmelding botgebruikers er niet bijgezet te worden, want die is via die andere twee pagina's snel genoeg te vinden.
  5. Als een helppagina bij meer dan een trefwoord past, kun je hem meermaals opnemen of van het ene naar het andere verwijzen.
  6. Als er meerdere nuttige links voor een trefwoord bestaan, moet zoveel mogelijk de 'nuttigste' link vooraan gezet worden.
  7. De volledige naam van de gelinkte pagina's wordt opgenomen, inclusief de naamruimte (Help: of Wikipedia:) Door de verschillende naamruimtes kan er gemakkelijk verwarring ontstaan. Door de naam volledig op te nemen, weten de gebruikers waar ze aan toe zijn, en wordt de kans op verwarring verkleind.
  8. Hoofdzakelijk worden hier pagina's uit de Help-naamruimte en de Wikipedia-naamruimte vermeld, maar soms is het handig ook andere pagina's op te nemen. Voorbeelden:
  9. Meestal is de titel van een pagina duidelijk genoeg; soms is een toelichting tussen haakjes toegevoegd. Bijvoorbeeld, de pagina's Wikipedia:Mededelingen en Wikipedia:Mededelingenbord hebben een verschillende inhoud. De informatie tussen haakjes helpt de gebruiker bij het kiezen uit die beide pagina's.

Lay-out[brontekst bewerken]

Om een helder overzicht te krijgen, zijn tabellen gebruikt. Er is één tabel per letter van het alfabet, omdat anders niet vanuit de "A - B - C"-regel naar die letters gelinkt kan worden.

Om te zorgen dat de linker kolom altijd even breed is, is in de eerste cel van elke tabel de stijlopdracht style="width:17em;" ingevoegd.

Links van het ene naar het andere trefwoord[brontekst bewerken]

Het is niet gelukt om hyperlinks van het ene naar het andere trefwoord te maken. Links binnen de indexpagina linken naar het tussenkopje met de letter van het alfabet. Bijvoorbeeld : Bij Aankondigingen staat Zie Mededelingen. De code daarvoor is Zie [[#M|Mededelingen]]. Dat linkt naar het kopje "M".


(Geen) nu-weg[brontekst bewerken]

Intussen ontbreekt op dit moment het trefwoord [nu-weg]. – Maiella (overleg) 3 feb 2014 03:36 (CET)[reageer]

"nuweg" kun je hier in de "terminologie" opzoeken. vr groet Saschaporsche (overleg) 29 dec 2015 02:20 (CET)[reageer]

Weinig behulpzaam[brontekst bewerken]

Nu ga ik hier wel eens heen, maar tevergeefs. Gisteren zocht ik naar blokkade van geregistreerde gebruikers: niet te vinden; vandaag zocht ik net naar markeerlogboek: niet te vinden. Voor dit alles is het een enorm gezoek om je te brengen waar je wezen moet, en dan laat ik het eerlijk gezegd ook maar zitten. Paul Brussel (overleg) 8 mrt 2015 17:18 (CET)[reageer]

Wikipedia is nooit compleet, maar ik heb de 2 gezochte onderwerpen toegevoegd voor je! vr groet Saschaporsche (overleg) 8 mrt 2015 20:41 (CET)[reageer]
OK: dank dan maar! Zoek ik dan nu op een trefwoord "Blokkade" onder de "B" in deze lijst: vind ik niets; kijk ik onder een trefwoord "Markeerlogboek" onder de "M": vind ik niets (en "Logboek" onder de "L": ook niets). Of misschien zoek ik dan wel heel raar op dit soort simpele zaken... Kortom: als ik, als ook nog wat wegwijs wetende gebruiker een (geregistreerde) gebruiker wil blokkeren, moet ik me wezenloos zoeken om daarachter te komen: gevolg: dan maar geen blokkade indienen; als ik wil weten wie (ten onrechte) een artikel heeft gemarkeerd, dan zoek ik me wezenloos. Paul Brussel (overleg) 8 mrt 2015 20:45 (CET)[reageer]
Beter zo? vr groet Saschaporsche (overleg) 8 mrt 2015 20:53 (CET)[reageer]
Veel beter! Ik kan nu in de toekomst veel vaker blokverzoeken indienen :-). Dankjewel. Paul Brussel (overleg) 8 mrt 2015 21:32 (CET)[reageer]

Topische vragen[brontekst bewerken]

De toevoeging "Topische vragen > 5W1H" (gedaan door gebruiker:Happytravels) is een volstrekt onduidelijke toevoeging want "5W1H" is een ridicule frase waar de lezer geen idee van heeft (zonder context) wat het betekent. Ook het begrip "topische vragen" is niet een heel gangbaar begrip.

Daarom had ik deze wijziging gedaan die de weergave geeft "Help:Tips voor het schrijven van een goed artikel - Topische vragen" Dat lijkt me een stuk duidelijker voor iemand die hulp zoekt.. Ik ga daarom mijn wijziging weer herstellen. Saschaporsche (overleg) 20 jul 2020 13:42 (CEST)[reageer]

Er mist een korte beschrijving van Wikidata en hoe je een nieuw artikel aan een wikidata-item kunt koppelen. - MaxValor (overleg) 19 nov 2023 23:44 (CET)[reageer]