Overleg portaal:Islam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Groen[bewerken]

Mooi! Iets meer groen erbij, zou ik denken. O ja, Kairouan is denk ik ook een heilige stad. FlyingbirdFby0.jpg 7 feb 2006 18:12 (CET)

Ik dacht ook aan groen, ben alleen bang dat het vloekt met de wikikleuren. Bovendien durf ik nog niet met kleuren aan de slag. Probeer jij maar eens. Voeg Kairouan maar toe, er zijn vast nog mee heilige plaatsen, maar dit is wat ik om te beginnen kon bedenken. Alle hulp is welkom, want er ontbreekt vast nog meer. Ook nog erg veel rode links die ingevuld moeten worden! Ik probeer nog een korankaft te plaatsen, wilde voor de verandering de voorkant van de koranuitgave uit Mekka, omdat die zo'n beetje standaard is. Maar moet die nog fotograferen of scannen.--Abubakker 7 feb 2006 18:18 (CET)

Als eerste dirham in het zakje heb ik Kairouan en hier en daar een beetje groen toegevoegd, wegens tijdgebrek en ook andere interesses zal ik (voorlopig) niet veel bijdragen. Succes met dit portaal! En haal het groen vooral weer weg als het toch niet geschikt is. FlyingbirdFby0.jpg 7 feb 2006 18:34 (CET)

Op Lijst van soera's heb ik gewoon "green" gebruikt als achtergrondkleur voor de balk. Misschien is dat wat? Het is nu wel erg fel. Martijn [бəгЬıĉąяå] 7 feb 2006 18:39 (CET)

Ok, prima. Ik probeer het. FlyingbirdFby0.jpg 7 feb 2006 18:43 (CET)

Bij deze gedaan. Hierbij laat ik het dus, lay-out is toch al niet mijn sterkste kant. Verander het vooral terug als het toch geen verbetering is. FlyingbirdFby0.jpg 7 feb 2006 18:46 (CET)

Ik zit ook een beetje te pielen, misschien is #00bb00; iets beter. Ik zal dat eens proberen. Via de geschiedenis kan men misschien kijken wat het beste is en dan hier commentaar geven of het terugveranderen (Abubakker?) Martijn [бəгЬıĉąяå] 7 feb 2006 18:50 (CET)

Hm, ik ben niet te spreken over het groen. Misschien een idee om de koppen groen te maken, maar dan wel donkerder. Ik zal morgen eens proberen.--Abubakker 7 feb 2006 22:07 (CET)

Ik heb de koppen groen gemaakt. Voor de achtergrond dacht ik aan #FFFFE6, maar dat krijg ik niet gedaan.--Abubakker 8 feb 2006 23:41 (CET)

Ik heb de achtergrond nu #ffffe6; gemaakt. Als je het niet mooi vind, haal dan het stukje "background: #ffffe6;" bovenaan weg. Groet, Martijn [бəгЬıĉąяå] 9 feb 2006 16:29 (CET)

Prachtig!--Abubakker 9 feb 2006 17:49 (CET)

Ja, heel mooi resultaat, dat leest zo ook veel prettiger! FlyingbirdFby0.jpg 9 feb 2006 20:41 (CET)

Opmaak[bewerken]

Zo'n beetje halverwege wordt het nogal eentonig. Het is daar bijna een lijst. Wellicht dat er twee kolommen gemaakt kan worden of dat er een aantal foto's op geplaatst kan worden? Ik kan me voorstellen dat elk van deze landen wel een mooie Moskee heeft ergens, bijvoorbeeld. Mig de Jong 7 feb 2006 18:35 (CET)

Ik ben nog bezig met foto's. Op wiki is echter niet veel te vinden dat geschikt is. Via google natuurlijk wel, maar dan krijg je auteursrechtproblemen. Kolommen vind ik een goede oplossing, maar ik kan ze niet maken.--Abubakker 7 feb 2006 22:04 (CET)

goed initiatief! maar blijf wel npov, ok? oscar 8 feb 2006 00:10 (CET)"

Wat bedoel je Oscar? Als je vindt dat ik niet neutraal ben, geef dan voorbeelden of corrigeer mijn tekst. Neutraliteit is een lastig begrip. Wat een atheist neutraal vindt, hoeft dat voor een gelovig persoon niet te zijn als het over religie gaat. Veel van wat er op wiki over islam staat, is voor mij als gelovig moslim sterk vanuit een westers, seculier standpunt geformuleerd. De veelgebruikte formulering 'moslims denken, geloven, vinden' kan bijv. in een bepaalde context al denigrerend overkomen. Ik probeer recht te doen aan hoe ik er als moslim over denk en doe mijn best om zo 'neutraal' mogelijk te blijven. Mijn bijdragen zijn informatief bedoeld, met oog voor het positieve en het negatieve. Dat zal moeten blijken uit een bijdrage die ik over mensenrechten denk te schrijven. Ook mijn bewerking van het artikel sjaria zal dat moeten verduidelijken. --Abubakker 8 feb 2006 21:29 (CET)

Ik denk dat Oscar vooral bedoelde blijf NPOV, met de suggestie dat jke nu dus ook al bent. Dat vind ik iig wel. Het ziet er goed uit dit portaal. Wellicht binnenkort portaal van de week? Mig de Jong 9 feb 2006 12:36 (CET)

Dat zou kunnen. Als moslim krijg je tegenwoordig zoveel negatief commentaar, dat je wat achterdochtig wordt en misschien te snel ergens iets achter zoekt.--Abubakker 10 feb 2006 13:25 (CET)

Kolommen[bewerken]

Kolommen kun je hiermee maken:

{| style="background-color: #f9f9ff;" |width="50%" valign="top"| * Rij 1 |width="50%" valign="top"| * Rij 2 |}


Dan krijg je dit:

  • Rij 1
  • Rij 2

Mig de Jong 8 feb 2006 17:31 (CET)

Dank je Mig, ik heb het een half uur zitten proberen, maar ik krijg het er niet ingefietst. De hele boel gaat verspringen. Misschien wil jij zo vriendelijk zijn om de cem met 'Stromingen in de islam' zo in tweeën te verdelen dat het verhaal over stromingen wel over de hele breedte staat, maar de stromingen zelf in twee kolommen, dus sjia en soenna links en vernieuwingsbewegingen en soefisme rechts. Als ik zie hoe jij dat hebt gedaan, kan ik het wel in andere cellen overnemen.--Abubakker 8 feb 2006 22:51 (CET)

Ik heb een poging gewaagd. Hoe vind je het nu? Martijn [бəгЬıĉąяå] 9 feb 2006 09:58 (CET)

Ik heb er wat kolommen in gemaakt, met als background colour transparent, in plaats vam #f9f9ff. Dat is iig een stuk mooier. Nu kijk maar of het zo okee is. Wellicht kun je het op meer plekken doen? Greetings, Mig de Jong 9 feb 2006 12:33 (CET)

Ziet er prachtig uit Mig, bedankt. Kom er nu zelf wel uit.--Abubakker 9 feb 2006 17:47 (CET) Jongens, hoe doen jullie dat met die kolommen, ik heb de codes die jullie in 'Nederland' en 'Stromingen' geplaatst hebben gekopieerd, maar het ziet er niet uit! Kijk maar bij België en Suriname naast elkaar, en naast 'Islam en het Westen' 'Westerse kritiek'. Mig, kan je mij uitleggen wat ik over het hoofd zie?--Abubakker 10 feb 2006 13:24 (CET)

Sjabloon nieuwe artikelen[bewerken]

Help! Ik ben het sjabloon 'nieuwe islamartikelen' kwijt. Is ook niet te vinden als 'nieuwe artikelen islam'. Als je onder het kopje op het bewerklinkje drukt, kom je op een lege pagina. Toch heb ik een pagina gemaakt, dat weet ik zeker, en anders zouden er ook geen vermeldingen in het portaal staan. Wie kan mij helpen het sjabloon te vinden?--Abubakker 13 feb 2006 10:33 (CET)

Het staat hier, geloof ik tenminste. Martijn [бəгЬıĉąяå] 13 feb 2006 10:37 (CET)

Mooi, bedankt, gefixt. Het lag aan de hoofdletter I van islam in de link!--Abubakker 13 feb 2006 11:04 (CET)

Islam versus Christendom[bewerken]

Ik verwijs hier naar een discussie op Overleg_portaal:Christendom#Islam_versus_Christendom

Portaal van de week[bewerken]

Overgenomen van de pagina Wikipedia:Portaal van de week/Stemlokaal:

Evil berry 23 feb 2006 20:27 (CET) Ik vindt dit portaal eerder een artikel (inleiding, etc.). Het kan beter.
P.S. Deze kritiek geldt eigenlijk ook voor Portaal:Jodendom, een portaal is geen overzichtsartikel, het zou dynamischer moeten zijn dan een artikel en ook niet teveel doorlopende teksten mogen bevatten, want een portaal moet vooral dienen om de lezer in de wereld van het portaalonderwerp te doen onderduiken en toelaten zijn weg op Wikipedia door dit onderwerp te laten vinden. Evil berry 24 feb 2006 08:59 (CET)

Mijn advies: misschien kan de tekst over de Koran en het Geloofsleer wat korter. Daarnaast moeten er niet te veel rode links staan. Het ziet er verder naar mijn mening best goed uit hoor. Meursault2004 24 feb 2006 17:47 (CET)

Bedankt voor het commentaar Berry en Meursault. Ik heb mij bij de opzet laten leiden door de portalen religie en christendom en ook gekeken naar de Duitse en Engelse portalen islam. Die laatste twee zijn eigenlijk niet meer dan een thematisch geordende verzameling doorverwijzingen, opgeleukt met wat weetjes over en reklame voor de islam. Andere portalen heb ik eigenlijk niet bekeken. Ik beschouw mijn opzet als een soort leeswijzer, waarbij ik begonnen ben met een soort korte inleidingen met doorverwijzingen naar de betreffende teksten. Wellicht dat ik ze wat kan inkorten, maar het moet wel logisch blijven. De rode links heb ik bewust geplaatst om een min of meer compleet beeld te geven van wat wikipedia over islam tenminste zou moeten bevatten. Ik hoop dat het mensen uitnodigt tot schrijven. Ik ben zelf van mening dat met name het onderdeel Nederland zou moeten worden beperkt tot links naar enkele overzichtsartikelen waarin verder wordt doorverwezen naar de betreffende thema's en organisaties, maar zolang die artikelen er niet zijn hecht ik eraan om op deze manier een min of meer compleet overzicht te geven van de aanwezigheid van moslims in Nederland. Ik zou graag van Berry willen horen wat hij met 'dynamisch' bedoelt. Ik besef dat alles anders/beter kan. Dit is een opzet die kan worden uitgebreid en uitgewerkt. Wellicht is de portaal-van-de-weeknominatie wat voorbarig.Abubakker 24 feb 2006 19:05 (CET)

De kriteik op het portaal is inderdaad niet geheel onterecht. Het portaal zou inderdaad als statisch gezien kunnen worden. Ik denk dat het dynamischer zou worden als er veranderende sjablonen in komen. Ik zou dan denken aan een veranderende "wist-je-dat", een dynamischere "uitgelicht" en bijvoorbeeld een "in het nieuws". Doordat er van alles veranderd, bijvoorbeeld per week of per maand, is het portaal voortdurend in beweging, en blijft het interessant. Zie bijvoorbeeld Portaal:OV en Portaal:steden (mijn kindertjes), en kijk dan bijvoorbeeld naar de syntax en klik 's wat dingen aan bijvoorbeeld. Portaal religie en christendom zijn idd ook vrij statisch. Portaal:geografie en portaal:Landen & Volken zijn ook positieve voorbeelden. Wellicht kan het niveau van dit portaal naar grote hoogten stijgen als je een aantal aanpassingen doet. De nominatie was ook vooral bedoeld om het portaal onder de aandacht te brengen, die kunnen we wel weer intrekken als je wilt. Proberen we het na een verbeteringsslag gewoon nog een keer. Met vriendelijke groet, Mig de Jong 24 feb 2006 20:18 (CET)

De portalen die je noemt zien er inderdaad indrukwekkend uit. Ik was echter niet van plan zoveel tijd aan Wikipedia te gaan besteden dat ik dit allemaal kan realiseren, ik zit nu al behoorlijk boven mijn tax. Ik heb ook nog een baan en een gezin ;-). Ook technisch gaat mij dit niet lukken. Beschouw het portaal zoals het er nu uitziet als een beginnetje. Maar wellicht dat iemand met meer ervaring en tijd dit eens oppikt. Dat hoeft geen moslim of islamkenner te zijn. Hij/zij kan altijd voor overleg bij mij terecht. Met de nominatie bemoei ik mij niet. Dat mogen de gebruikers en portaal-van-de-weekbeheerders bepalen. Abubakker 24 feb 2006 20:58 (CET)

Ik wil ook wel helpen hoor :-) Maar ik weet niets van Islam, ook niet van andere religies overigens. Technisch lukt het me wel aardig, dus als je iets wil of wil weten of gedaan wil hebben, laat het me maar weten op mijn overlegpagina. Mig de Jong 24 feb 2006 21:00 (CET)

Ik hou het in mijn achterhoofd.Abubakker 24 feb 2006 21:06 (CET)

Ik zie dat je mijn advies verwerkt heb :-) Ik heb verder nog iets; moeten de verwijzingen naar de andere Wikipedia's niet gewoon als interwiki's worden aangeduid? Meursault2004 25 feb 2006 13:36 (CET)

Het lijkt wel alsof niemand zijn vingers aan de verdere uitwerking van dit portaal wil branden. Interwiki's had iemand anders toch al lang kunnen toevoegen? Waarom moet ik dat nou weer doen? Abubakker 25 feb 2006 14:35 (CET)

Ik zei niet dat je dat moet doen. Ik wilde de interwiki's al toevoegen en wilde het juist netjes aan je vragen. Deze verwijzingen naar andere Wikipedia's heb je namelijk in de hoofdtekst opgenomen. Je hoeft je niet op te winden. Meursault2004 25 feb 2006 14:39 (CET)

't Is meer dat ik ze zo had opgenomen omdat iemand anders mij 'opdroeg' verwijzingen op te nemen (zie ergens boven). Diegene had ook zelf interwiki's kunnen plaatsen. Ik heb nu op goed geluk wat toegevoegd. Voeg jij Indonesisch en eventueel andere talen toe? Ik wind me niet op, maar het verbaast mij een beetje dat er wel allerlei goedbedoelde opmerkingen worden geplaatst, maar dat niemand daadwerkelijk verbeteringen uitvoert. Ik heb ehct geen monopolie op het aanbrengen van verbeteringen ;-). Abubakker 25 feb 2006 16:26 (CET)

Kijk ik denk dat andere gebruikers jou juist hebben ontziend omdat jij veel bezig bent geweest met deze pagina. Dus je moet het positief opvatten. Vandaar dus dat andere gebruikers ogenschijnlijk niets hebben gedaan ter verbetering. Ik denk niet dat zij die verbetering aan jou 'opdragen'. Ik heb de interwiki's inmiddels verbeterd. Op de Indonesische Wikipedia is nog geen portaal:Islam aanwezig. Zij zijn daar namelijk nog niet veel bezig geweest met de portalen. Meursault2004 25 feb 2006 17:03 (CET)

Altijd de zonnige kant van het leven zien. Dat valt mij niet altijd makkelijk. Ik heb vaak het gevoel dat ik allerlei dingen doe waar andere mensen alleen maar over roepen. Ik ben meer iemand van 'geen woorden, maar daden'. Ik heb een interwiki naar de franstalige islampagina gemaakt. Het is wel geen portaal, maar die pagina vervult toch een soort portaalfunctie, omdat hij naast het artikel ook een hele kolom met doorverwijzingen bevat. Beter dat dan niets, zou ik zeggen, voor de Franstaligen onder ons. Bedankt voor je hulp trouwens. Abubakker 25 feb 2006 22:39 (CET)

Zin van het leven[bewerken]

Wat is de zin van het leven eigenlijk voor de islam? Wellicht kun je/kan iemand een passage toevoegen aan Zin van het leven? Mig de Jong 25 feb 2006 13:30 (CET)

Verbeteringen[bewerken]

Ik beschouw het portaal islam als een beginnetje. Ik ben er best trots op, maar het kan beter. Met name de layout kan beter, maar mijn technische kennis is beperkt. Wie inhoudelijke en layouttechnische verbeteringen wil aanbrengen kan zijn gang gaan. Iemand die een nieuwsvak wil toevoegen en onderhouden is van harte welkom. Breng gerust wijzigingen aan. Als het mij niet bevalt, verwijder ik het wel, of ik overleg over een andere invulling van de wijziging. Uw portaalbeheerder, Abubakker 25 feb 2006 22:44 (CET)


Nieuwe layout Portaal[bewerken]

Na een jaar is er een compleet nieuwe layout van het Portaal. Reacties zijn welkom. Looi 10 jan 2007 16:30 (CET)

De nominatie tot portaal van de week zegt wellicht genoeg? ;) De meeste reacties gingen over de layout, zie daarvoor de geschiedenis van het stemlokaal. Een verdiende ster op je GP, zou ik zeggen, Looi! Erik'80 · 14 jan 2007 22:24 (CET)

Een jaar alweer, wie had dat kunnen denken. Nieuwe layout is prachtig, veel zakelijker, sneller. Goede verbetering. Abubakker 15 jan 2007 15:57 (CET)

Ja inderdaad vind ik ook. Meursault2004 15 jan 2007 22:44 (CET)

Wikiward[bewerken]

Wikiward portaal.jpg

Proficiat met het winnen van de Wikiward voor het mooiste portaal van maart 2007!

Erik'80 · 2 apr 2007 18:31 (CEST)

Ik heb zeker iets gemist, wie deelt die dingen uit? Moet ervoor gestemd worden? Wel leuk initiatief overigens, maar wat achtergrondinformatie zou niet verkeerd zijn. Abubakker 4 apr 2007 14:11 (CEST)

Sorry, ik zie dat uitleg achter de tekstlink staat. Valt wel op dat er vóór, noch tegenstemmen zijn. Wordt de nominatie wel op de genomineerde pagina bekend gemaakt? Abubakker 4 apr 2007 14:15 (CEST)

Jawel, er is zeker gestemd, maar schijnbaar is de pagina al weer vervangen en zijn de genomineerden wel blijven staan... Dus stemmen maar weer :p Looi 4 apr 2007 18:19 (CEST)
Er wordt maandelijks zo'n Wikiward uitgereikt voor mooiste portaal, foto, sjabloon en gebruikerspagina. Na de verkiezing van dit portaal in maart, is inderdaad alweer een nieuwe stemronde gestart. Overigens is ook die van de gebruikerspagina's nog steeds open :p Ik nodig jullie dus van harte uit om te stemmen op alle categoriën!
Inmiddels staat rechtsboven op dit portaal een mini-wikiward als "wisseltrofee", deze zal over een jaar weer verdwijnen. Geniet ervan! ;) MvGr, Erik'80 · 11 apr 2007 12:41 (CEST)

Meer categorieën?[bewerken]

Ik kwam terecht op het artikel van de Iraanse geschiedschrijver en korancommentator Tabari, en zou zo'n islamitisch theoloog graag in een toepasselijke categorie zien staan. Maar er is geen categorie 'korancommentator' of 'islamitisch theoloog' of iets dergelijks, alleen 'islamitisch persoon', en dat is toch heel wat anders. Misschien kan daar wat aandacht aan worden besteed? Soczyczi 26 nov 2007 23:31 (CET)

Ik ondersteun de vorige gebruiker sterk : Wat duidelijk ontbreekt is een categorie Islamitische Filosofie waarin theologische varianten en met name filosofen als Ibn Sina, Averroes (Ibn Rushd), Al Ghazali etc. in ondergebracht kunnen worden. Deze filosofen hebben namelijk een ZEER GROTE invloed gehad op de ontwikkelingen in de Islam als wel voor het Christendom in de Middeleeuwen, ze zijn dus VAN GROTE BETEKENIS en zijn in dit portaal momenteel afwezig !! Een flinke ommissie! 20 april 2008.

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Islamsymbool.gif[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Islamsymbool.gif, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20080617. --E85Bot 18 jun 2008 03:06 (CEST)

knop geloof[bewerken]

Waarom wordt de vlag van Saudi Arabië gebruikt als knop voor 'geloof'? Is er niets beters te vinden? Yosephus 17 aug 2010 13:24 (CEST)