Panorama (VRT)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Panorama (duidingsprogramma))
Ga naar: navigatie, zoeken
Panorama
Genre duidingsprogramma
Presentatie Phara de Aguirre
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 31 oktober 1953
Netwerk VRT
Zender Canvas
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Panorama is een duidingsprogramma op de Vlaamse openbare zender Canvas, en eerder op het enig BRT-kanaal. Naargelang de periode omvat een aflevering een of meer, eigen of aangekochte, actuele documentaires.

Geschiedenis[bewerken]

Panorama was op 31 oktober 1953 voor het eerst op de Vlaamse televisie te zien.

Het programma kende haar grootste succes tijdens de jaren tachtig toen het drietal Paul Muys, William van Laeken en Paul Jambers de reportages maakten. Het programma werd toen uitgezonden op donderdagavond op het eerste net, net voor de veelbekeken Amerikaanse serie Dallas. Paul Jambers maakte enkele reportages die voor controverse en hoge kijkcijfers zorgden, zoals op 6 maart 1986 een reportage over de rage van de Millet-jassen bij jongeren. De uitzending brak kijkcijferrecords, waarna Rudy Vandendaele Jambers de bijnaam "Pieken Paultje" bezorgde. Een andere bekende uitzending vond plaats in 1988 toen Panorama een uitzending wijdde aan de opkomst van het Vlaams Blok in de Antwerpse Seefhoek. Drie jaar later, op 5 september 1991, zorgde weer een andere uitzending over hetzelfde thema opnieuw voor ophef. Panorama ging toen naar Lint waar tot ongenoegen van het Vlaams Blok een asielzoekerscentrum zou komen. Isabelle A hield er toen een concert tegen racisme, terwijl buiten Vlaams Blok-aanhangers en militanten luidkeels protesteerden.

Jambers verliet in 1989 de toenmalige BRT en verhuisde naar de commerciële VTM om soortgelijke programma's te maken voor het programma dat zijn eigen naam droeg, maar intussen vervangen is door het meer vergelijkbare Telefacts.

Wat aanvankelijk een stoplap voor de vakantie was, werd in latere periodes regel zoals nu: buitenlandse producties (vooral Britse kwaliteit) aankopen en uitzenden, eventueel met wat eigen commentaar.

Tegenwoordig is Koppen het duidingsprogramma op Eén en is Panorama te bekijken op Canvas. Wekelijks werd het tot september 2011 uitgezonden op zondag en ingeleid door William van Laeken. Vanaf 6 oktober 2011 verhuisde het programma naar de donderdag en werd het gepresenteerd door Phara de Aguirre. Halfweg 2015 verhuist zij naar Koppen.[1] Eén keer per maand wordt er een zelfgemaakte reportage uitgezonden, de andere weken is er een buitenlandse aangekochte reportage te zien.

Trivia[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Phara de Aguirre gaat "Koppen" presenteren. deredactie.be (23 juni 2015) Geraadpleegd op 23 juni 2015
  2. De Loep 2011 uitgereikt. Vereniging van Onderzoeksjournalisten (18 november 2011) Geraadpleegd op 20 april 2013
  3. "Panorama" wint Prijs voor Mensenrechten (15 december 2013) Geraadpleegd op 15 december 2013