Papoeagoudlijster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Papoeagoudlijster
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
GeocichlaPapuensisKeulemans.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Turdidae (Lijsters)
Geslacht:Zoothera
Soort
Zoothera heinei
(Cabanis, 1850)
Papoeagoudlijster op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De papoeagoudlijster (Zoothera heinei) is een vogelsoort uit de familie van de Turdidae (lijsters). De Nederlandse naam is wat misleidend, want het is niet duidelijk of deze soort in Nieuw-Guinea voorkomt. Zoothera heinei is een afsplitsing van de guldlijster (Zoothera dauma) die in elk geval in Noordoost-Australië voorkomt en daar Scaly Trush heet. De vertegenwoordiger van deze soort in Nieuw-Guinea is mogelijk een zelfstandige soort, maar stond in 2012 als ondersoort Z. heinei papuensis op de IOC World Bird List.[2]

Kenmerken[bewerken]

De papoeagoudlijster is een vrij grote lijster, 26–29 cm lang, zo groot als een grote lijster, maar hij oogt slanker. Het verenkleed lijkt op afstand grijsbruin. Opvallend aan het verenkleed is een patroon van halvemaanvormige, donkere schubben. De poten zijn vleeskleurig. In vlucht wordt de brede zwart-bleekwitte band zichtbaar van de ondervleugel.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De papoeagoudlijster komt voor in vochtige bossen in de oostelijke kuststreek van Australië van Noord-Queensland. De papoealijster op Nieuw-Guinea is een zeldzame vogel die soms wordt gezien in heuvellandbos op een hoogte tussen de 750 en 1700 meter boven de zeespiegel.

De soort telt 4 ondersoorten:

In het zuiden van Australië en op Tasmanië komt een goudlijster voor die is afgesplitst als Tasmaanse goudlijster, Zoothera lunulata.