Paracimexomys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paracimexomys
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Multituberculata
Geslacht
Paracimexomys
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Paracimexomys[1][2] is een geslacht van uitgestorven zoogdieren in de eveneens uitgestorven orde Multituberculata. Paracimexomys leefde tijdens het Krijt. De weinige fossiele resten komen uit Noord-Amerika. Sommige Roemeense fossielen werden ook voorlopig toegewezen aan dit geslacht, hoewel die classificatie nu twijfelachtig lijkt.

Het geslacht Paracimexomys ('naast Cimexomys') werd benoemd in 1982 door J.D. Archibald. Fossielen van Paracimexomys werden oorspronkelijk Cimexomys genoemd, totdat men zich realiseerde dat ze verschillend genoeg waren om een eigen geslacht te rechtvaardigen.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Paracimexomys magister, ook bekend als Cimexomys magister. Overblijfselen werden gevonden in het Laat-Santonien (Laat-Krijt) van Utah. Het dier woog waarschijnlijk ongeveer honderd gram toen het nog leefde.
  • Paracimexomys magnus ook bekend als Cimexomys magnus - Gevonden in lagen van het Campanien (Laat-Krijt) van de Judith River-formatie in Montana.
  • Paracimexomys priscus - Fossiele overblijfselen werden gevonden in het Maastrichtien (Laat-Krijt) van de Hell Creek-formatie, Montana. Overblijfselen werden voor het eerst gevonden in 1966. Het holotype bevindt zich in de collectie van de University of Alberta, waar de naam Cimexomys de voorkeur geniet. Het gewicht wordt geschat op zestig gram.

Verkeerd toegewezen soorten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Paracimexomys crossi - Er zijn resten gevonden in de Antlersformatie uit het Midden-Krijt (Laat-Aptien tot Vroeg-Albien) van Oklahoma. Gebaseerd op een kleine tand, was dit het eerste gemelde zoogdier uit het Mesozoïcum van Oklahoma. Het is ook het oudst bekende lid van de informele Paracimexomys-groep. De soortaanduiding eert de gevangenisbewaarder Bobby Cross, die deze en andere fossielen heeft gevonden.
  • Paracimexomys perplexus - Gevonden in het Laat-Albien tot Vroeg-Cenomanien (Laat-Krijt) in de Cedar Mountainformatie van Utah.
  • Paracimexomys robisoni - Gevonden in het Midden-Krijt van de Cedar Mountainformatie van Utah. Dit type fossiel is te vinden in het Oklahoma Museum of Natural History. Dit dier ter grootte van een muis woog ongeveer vijfentwintig gram.
  • Paracimexomys bestia is nu de typesoort van Cedaromys.