Pasporta Servo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het netwerk van Pasporta Servo

Pasporta Servo is een zeer belangrijke adressenlijst in de Esperanto-beweging, en is voor veel mensen één van de hoofdredenen waarom ze Esperanto leerden. Deze jaarlijks heruitgegeven adressenlijst van Esperanto-sprekende gastvrije mensen uit de hele wereld geeft het recht aan de bezitter van een recent exemplaar om gratis gast te zijn in een woning (op voorwaarde dat de gast ook Esperanto spreekt). In de uitgave van het jaar 2006 zijn er 1320 adressen in 92 landen.

De gastgezinnen kiezen zelf hoeveel gasten en overnachtingen ze willen aanvaarden en ze kunnen verschillende opmerkingen toevoegen in verband met hun interesses, wensen en speciale voorwaarden (bijvoorbeeld "geen rokers", "jongeren welkom", e.d.).

De gastgezinnen genieten van het bezoek van mensen uit diverse landen, en de gasten genieten van het gratis verblijf. Bovendien worden gasten dikwijls goed verzorgd want de gastheer/gastvrouw kan helpen bij transport of nuttige informatie geven over de verblijfplaats enz. In ieder geval kunnen gast en gastgezin eenvoudig communiceren in het Esperanto.

De adressenlijst van Pasporta Servo is een uitgave van de wereldvereniging van Esperanto-jongeren. Het eerste idee van het zogenaamde "Programo Pasporto" ontstond in 1966 en was een voorstel van Ruben Feldman-Gonzalez uit Argentinië. Pasporta Servo in zijn huidige vorm verscheen voor het eerst in 1974 met 40 gastadressen, samengebracht door Jeanne-Marie Cash in Frankrijk. Beide pioniers zijn nog steeds actief lid van Pasporta Servo.

Tegenwoordig is er per land een "landa organizanto" (een landelijke verantwoordelijke) die de adressen jaarlijks controleert, waardoor het netwerk actueel gehouden wordt.

Het systeem is vergelijkbaar met CouchSurfing en Hospitality Club, maar onderscheidt zich door het gebruik van de neutrale taal Esperanto.

Statistieken[bewerken]

  • 2007 - 1350 adressen in 85 landen
  • 2006 - 1320 adressen in 92 landen
  • 2005 - 1364 adressen in 89 landen
  • 2004 - 1227 adressen in 79 landen
  • 2003 - 1286 adressen in 80 landen

Externe link[bewerken]