Esperantocultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Warning icon.svg De neutraliteit van dit artikel wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.
Esperanto vlag
Esperanto-onderwerpen
Dit artikel is onderdeel van de serie Esperanto
Taal
Akademio de Esperanto · Grammatica · Woordenboek · Esperantologie · Alfabet · Telwoorden · Fundamento · PMEG
Verenigingen
Akademio Internacia de la Sciencoj · UEA · TEJO · BEMI · Esperanto Nederland · NEJ · Vlaamse Esperantobond · FLEJA · OSIEK · Internationale Katholieken
Geschiedenis
L.L. Zamenhof · Tijdslijn · Verklaring van Boulogne · Ata-ita-crisis · Neutraal Moresnet · Manifest van Praag · Bona Espero · Esperantostad
Esperantocultuur
Esperanto-bijeenkomst · Ĝangalo · Radio · Internacia Televido · Finvenkismo · Homaranismo · Kabei · Pasporta Servo · Politiek · La Espero · Stelo · Symbolen · Esperantist · UK · IJK · Moedertaalsprekers · Zamenhofdag
Esperantoliteratuur
PIV · Auteurs · Esperantostrips · Esperantotijdschrift
Kritiek op het Esperanto
Hervormd Esperanto · Esperantido · Eurokloon
Portaal  Portaalicoon  Esperanto

Esperantocultuur is de cultuur rond Esperanto.

De cultuur van een nationale taal is nationaal. De cultuur van een internationale taal is internationaal. De culturele waarden waar sprekers van het Esperanto achter staan zijn onder andere tolerantie, internationale relaties, literatuur en muziek.

Literatuur[bewerken]

Weinigen beseffen hoe rijk de literatuur in het Esperanto is. Dit geldt niet enkel voor vertaalde werken, maar ook voor originele literatuur. Er zijn honderden gratis boeken te downloaden.

Woordenboeken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Esperanto-woordenboek

Muziek[bewerken]

In zekere zin is muziek op zich een internationale taal. Muziek in het Esperanto maakt ook de gezongen taal internationaal.

1rightarrow blue.svg Zie Esperantomuziek voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tijdschriften[bewerken]

Zoals er honderden verenigingen bestaan overal ter wereld, bestaan er ook heel veel tijdschriften in het Esperanto. Bijna elke club geeft wel een blad uit dat een periodiciteit heeft van wekelijks tot halfjaarlijks.

Er bestaan ook heel professionele uitgaven. Sommige magazines worden al meer dan 50 jaar verdeeld, in soms meer dan 30 landen. Tegenwoordig zijn er ook veel initiatieven op het internet. Uiteraard is het veel goedkoper om een magazine via dit medium te presenteren. Het biedt ook een hoop voordelen: je vindt soms geluidsfragmenten terug of links naar interessante internetpagina's.

1rightarrow blue.svg Zie hoofdartikel Tijdschriften in het Esperanto

Radio[bewerken]

Al decennialang worden radio-uitzendingen verzorgd in het Esperanto. Vooral de Poolse, de Chinese en de Cubaanse radio waren populair. Tegenwoordig zijn de internationale ontvangers niet meer nodig. Alle radio's zenden nu ook uit via het internet. Dat biedt een aantal belangrijke bijkomende voordelen: zo kan je uitzendingen beluisteren wanneer jij dat zelf wenst en je vindt naast radioprogramma’s op de websites van de radiostations info over het land, over de Esperantobeweging enz.

Lees meer in het Wikipedia-artikel over Radio in het Esperanto.

Bijeenkomsten[bewerken]

Twee bijeenkomsten hebben in de voorbije jaren veel bijgedragen tot de verspreiding van de Esperantocultuur:

1rightarrow blue.svg Zie ook Esperanto-bijeenkomst

Externe links[bewerken]

  • OSIEK, een vereniging ter promotie van de Esperantocultuur.