Patrick Stewart (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Patrick Stewart
Patrick Stewart, San Diego Comic-Con 2019
Algemene informatie
Volledige naam Patrick Stewart
Geboren 13 juli 1940
Mirfield, Engeland
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1959 - Heden
Beroep Acteur
Stemartiest
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Patrick Stewart (Mirfield (Engeland), 13 juli 1940) is een Engels acteur. Hij werd zowel voor zijn rol in Moby Dick als die in King of Texas (beide televisiefilms) genomineerd voor een Golden Globe. Zijn bekendheid verwierf hij echter voornamelijk met zijn rol als Jean-Luc Picard in de Star Trek franchise.

Stewart was daarnaast assistent-producent van de Star Trek: Voyager-serie. Later had hij een terugkerende rol als Professor X in de eerste drie X-Menfilms.

Niettemin acteert Stewart al voor de camera's sinds 1966. Zijn eerste rol had hij op negenjarige leeftijd. In 1957, op 17-jarige leeftijd, begon hij aan een tweejarige cursus aan de Bristol Old Vic Theatre School. Na het Manchester Library Theatre werkte hij vanaf 1966 voor de Royal Shakespeare Company met onder meer Ben Kingsley. In de jaren 80 begon hij te werken voor het Royal National Theatre. Zijn eerste tv-rol stamt ook uit die tijd: in I, Claudius speelt hij de rol van Sejanus. En in 1981 zien we hem als koning Leondegrance in Excalibur van John Boorman. In 1984 verschijnt hij in de film Dune van David Lynch. In 1987 trekt hij dan naar Los Angeles, waar hij zal meewerken aan Star Trek, the Next Generation.

Stewart speelde in een televisieverfilming van Moby-Dick in 1998 Ahab, de kapitein op de 'Pequod', de walvisvaarder die op jacht gaat naar Moby Dick, de legendarische witte walvis in het gelijknamige boek van Herman Melville. In 1999 speelde hij Ebenezer Scrooge in de film A Christmas Carol.

In 2006 leende Stewart zijn stem aan het karakter Uriel Septim in de videogame The Elder Scrolls IV: Oblivion dat uitkwam voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Hij sprak tevens (in karakter) de voice-over van de trailer voor deze game in.
Sinds 2005 leent hij tevens zijn stem aan CIA-baas Avery Bullock in de Amerikaanse animatieserie American Dad!. Sinds 2011 leent hij ook nog eens zijn stem aan Susie Swanson, de dochter van Joe & Bonnie in de animatieserie Family Guy.

Stewart was van 1966 tot 1990 getrouwd met Sheila Falconer en van 2000 tot 2003 met Wendy Neuss.

In 2000 is hij beloond met de titel Officier in de Orde van het Britse Rijk gekregen op de Millennium Honours lijst van Koningin Elisabeth. Op oudejaarsdag 2009 is hij door koningin Elizabeth geridderd voor zijn verdiensten en mag sindsdien "Sir" voor zijn naam zetten. In 2010 werd hij Knight Bachelor voor verleende diensten voor het toneel.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hij leende zijn stem aan de documentairefilm Earth.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

NB: televisiefilms zijn niet opgenomen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Patrick Stewart van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.