Patrick Van Gompel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Patrick van Gompel
Patrick Van Gompel
Achtergrondinformatie
Geboren 15 januari 1957
Geboorteplaats Turnhout
Regio Vlaanderen
Land Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Media

Patrick Van Gompel (Turnhout, 15 januari 1957) is een Vlaamse journalist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Gompel heeft aan de Ufsia (tegenwoordig Universiteit Antwerpen) een jaar politieke en sociale wetenschappen gestudeerd, daarna een jaar moraalfilosofie aan de Universiteit Gent. Beide studies heeft hij niet verder afgemaakt.

Van 1978 tot 1981 werkte hij als freelance bij allerlei weekbladen en kranten. Van 1981 tot 1989 was hij verbonden aan de BRT 2, omroep Antwerpen. Op 15 mei 1989 begon hij te werken bij de VTM-nieuwsredactie. Eind 2021 ging hij na een carrière van 44 jaar op pensioen[1].

Van Gompel is getrouwd en heeft twee zonen.

Strips[bewerken | brontekst bewerken]

Van Gompel staat bekend als een groot liefhebber van strips. Als krantenjournalist recenseerde hij nieuwe albums voor het weekblad Robbedoes (blad) en Wordt Vervolgd. Ook verzamelt hij stripverhalen, wijdt vaak reportages aan het onderwerp en organiseert ook diverse stripfestivals. Sinds 1981 is Van Gompel betrokken bij de organisatie van "De Stripgidsdagen", in samenwerking met Jan Smet. In 1987 presenteerde hij op de BRT De Stripkwis, een quiz over stripverhalen met Gie Luyten als presentator en hemzelf en Louis Van Dievel in de jury.

Cameo's in stripverhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege zijn actieve inzet om strips te promoten duikt Van Gompel geregeld op in bekende stripreeksen.

  • In de stripreeks Nero is in strook 50 van het album "De "Z" van Zottebie" (1989) een opschrift met "Patrick van Gompelstraat" te lezen. In "De Gouden Hemelkijker" (1991) vertelt Madam Goedefee in strook 55 aan Nero dat hij "de gouden hemelkijker" kan vinden vlak bij "de Van Gompel-archipel". In het album "De Held der Helden" (1996) speelt hij samen met Guy Mortier de rol van twee revolutionairen die de koning van Marrakech willen ombrengen.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Patrick wordt ook geïmiteerd in het comedyprogramma Tegen de Sterren op op VTM door Ivan Pecnik.