Paul Fischer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Paul Fischer, zelfportret

Paul Gustave Fischer (Kopenhagen, 22 juli 1860 - Gentofte, 1 mei 1934) was een Deens kunstschilder.

Leven en werk[bewerken]

Paul Fischer stamde uit een van oorsprong Joods-Poolse familie. Zijn vader handelde in verf en lak. Hij kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen.

Fischer begon al tijdens zijn opleiding serieus te schilderen, begeleid door zijn vader. Nadat hij een schilderij had gepubliceerd in het kunsttijdschrift Ude og Hjemme groeide zijn reputatie en kwam hij in contact met jonge naturalistische schilders. Na een verblijf in Parijs tussen 1891 en 1895 veranderde zijn stijl richting impressionisme en viel hij met name op door zijn frisse en heldere kleurgebruik. Fischer bouwde tussen 1890 en 1910 een reputatie op als schilder van stadsgezichten, vaak van Kopenhagen, maar ook van steden buiten Scandinavië. Later werd hij ook bekend door zijn strandscènes, vaak met naakte vrouwen, en door het maken van posters in de stijl van Henri Toulouse-Lautrec.

Een moment van glorie in het leven van Fischer was het verwerven van een opdracht van koning Haakon VII van Noorwegen om een schilderij te maken over de afscheiding van Zweden in 1905, waar verwacht was dat die opdracht naar de Deen Laurits Tuxen zou gaan.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]