Pejë

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Peja)
Voor de gelijknamige regio, zie Pejë (regio).
Pejë
Пећ / Peć
Gemeente in Kosovo Vlag van Kosovo
Pejë (Kosovo)
Pejë
Kaart van Pejë
Situering
District Pejë
Coördinaten 42° 40′ NB, 20° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 602 km²
Inwoners
(2021)
97.000
(120 inw./km²)
Hoogte 550 m
Burgemeester Gazmend Muhaxheri
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Europa

Pejë (Albanees: Pejë/Peja; Servisch: Пећ/Peć) is een gemeente en is met 97.000 inwoners de vierde stad van Kosovo. De stad is de hoofdplaats van het gelijknamige district dat ruim 170.000 inwoners telt.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

De ruime meerderheid van de inwoners is Albanees (94%). Naast Albanezen wonen er Serviërs, Bosniakken, Gorani en Roma's. Ook is er een kleine Turkse gemeenschap.[1]

De grootste religie is de islam, mede door grote aantallen Albanezen en de islamitische volkeren zoals de Bosniakken, de Gorani, Roma's en Turken in de stad. De katholieke kerk is in Pejë de op één na grootste religie van de stad. Deze stroming van het christendom wordt gevolgd door de Albanezen. Na Gjakovë is Pejë de stad met de meeste katholieke Albanezen in Kosovo. Ook de Oosters-Orthodoxe Kerk is in Pejë nog altijd zichtbaar, bij de Servische gemeenschap in de stad is dit de grootste religie. In Pejë staat en is het middeleeuws patriarchaatsklooster van de Servisch-Orthodoxe Kerk uit ca. 1220 gevestigd.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pećka Bistrica

Pejë ligt ongeveer 80 kilometer van Pristina, onder aan de berg Rožaje, die de regio verbindt met Montenegro. Door de stad stroomt de Pećka Bistrica (Lumbardhi i Pejës), een zijrivier van de Witte Drin.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Patriarchaatsklooster Peć - ca. 1220
Zie de categorie Pejë van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.