Peqin (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peqin
Stad (bashki) in Albanië Vlag van Albanië
Wapen van Peqin
Peqin (Albanië)
Peqin
Situering
Prefectuur Elbasan
Coördinaten 41° 4′ NB, 19° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 197,79[1] km²
Inwoners
(2011)
26.136[2]
(132 inw./km²)
Hoogte 48 m
Burgemeester Samir Hasalla
Overig
Postcode 3501
Netnummer 0512
Kenteken PE
Website https://peqini.gov.al/
Foto's
Moskee en klokkentoren in het centrum
Moskee en klokkentoren in het centrum
Portaal  Portaalicoon   Albanië

Peqin ([pɛcin]?; bepaalde vorm: Peqini) is een stad ( bashki) in Centraal-Albanië. De stad telt 26.000 inwoners (2011) en ligt in de prefectuur Elbasan.

De stad ligt op de noordelijke oever van de Shkumbinrivier, aan de verbindingsweg tussen de prefectuurshoofdsteden Durrës in het westen en Elbasan in het oosten.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Administratieve componenten (njësitë administrative përbërëse) na de gemeentelijke herinrichting[3] van 2015 (inwoners tijdens de census 2011 tussen haakjes):

Gjocaj (5207) • Karinë (1350) • Pajovë (6626) • Peqin (6353) • Përparim (3423) • Shezë (3177).

De stad wordt verder ingedeeld in 51 plaatsen: Algjinaj, Arven, Bardhas, Bicaj, Bishqem Fushë, Bishqem, Blinas, Bregas, Cacabej, Caushaj, Çelhakaj, Çengelaj, Çopanaj, Drangaj, Fatish, Galush, Garunjë e Madhe, Garunjë e Paprit, Garunjë e Vogël, Gjevur, Gjocaj, Gryksh i Madh, Gryksh i Vogël, Hasmashaj, Hasnjok, Haspiraj, Karinë, Karthnekë, Katesh, Kazije, Kodras, Kurtaj, Lazarej, Leqit, Lisnajë, Lolaj, Pajovë, Paulesh, Pekisht, Peqin, Përparim, Progër, Rozejë, Rumbullak, Sallbegaj, Shezë e Madhe, Shezë e Vogël, Sinametaj, Trash, Uruçaj, Vashaj.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De funderingen van het Kasteel van Peqin (Kalaja e Peqinit) dateren van de Romeinse periode. De burcht werd herbouwd en uitgebreid onder de Ottomanen. Ook de moskee (Xhamia e Peqinit) en de klokkentoren (Kulla e Sahatit), die in het centrum van de stad naast elkaar staan, dateren van het Ottomaanse tijdperk.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub KS Shkumbini Peqin speelt in de Kategoria Superiore, de hoogste nationale klasse van Albanië. Het Fusha Sportive Peqin, waar het team zijn thuiswedstrijden afwerkt, heeft een capaciteit van 5000 plaatsen.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Peqin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.