Bulqizë (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bulqizë
Stad in Albanië Vlag van Albanië
Bulqizë (stad)
Bulqizë (stad)
Situering
Prefectuur Dibër
District Bulqizë
Coördinaten 41° 29′ NB, 20° 13′ OL
Algemeen
Inwoners (2011) 13.249
Hoogte 740 m
Burgemeester Roland Keta (PD)
Overig
Postcode 8401-8402
Netnummer 0219
Kenteken BZ
Foto's
Deel van de stad en de mijn
Deel van de stad en de mijn
Portaal  Portaalicoon   Albanië

Bulqizë ([bulciz(ə)]?; bepaalde vorm: Bulqiza) is een kleine stad (Albanees: bashki) in het oosten van Albanië. De stad telt 13.249 inwoners (2011) en is de hoofdstad van het district Bulqizë in de prefectuur Dibër. Qua inwoneraantal is ze net iets groter dan prefectuurshoofdstad Peshkopi.

Geografie[bewerken]

Bulqizë ligt op 740 meter hoogte in een diep dal met dezelfde naam. Dit dal is breed en vlak. Het gebied is waterrijk. Er zijn vele moerassen en ondiepe meertjes. De bebouwing van de stad concentreert zich aan weerskanten van het dal, tegen de berghellingen op. Het geografische stadshart van Bulqizë is dus niet bebouwd: dit bestaat uit de drassige bodem van het dal. De stad wordt omringd door hoge bergen, waarvan de Maja e Dhoksit met een hoogte van 2.020 meter de hoogste is.

Enkele kilometers ten westen van de stad eindigt het dal en is er een bergpas op 837 meter hoogte. Door deze pas voert een doorgaande weg die Bulqizë met Burrel, Tirana en het noorden verbindt. Deze weg verkeert in slechte staat en is geregeld onbegaanbaar.

Economie[bewerken]

Bulqizë was eeuwenlang niet meer dan een klein boerendorp, tot er in 1948 in de bergen chroom werd ontdekt. In 1950 werden de mijnen geopend, dankzij financiële steun van de Sovjet-Unie. De mijnstreek rond Bulqizë groeide uit tot de belangrijkste van Albanië. Het dorp veranderde al gauw in een arbeidersstad en in Bulqizë werd een fabriek gevestigd waar erts werd verwerkt.

Na de val van het communisme beleefde de mijnbouw een teruggang. In 2007 werd de mijn gesloten, omdat de veiligheid van de arbeiders niet langer kon worden gegarandeerd. In nog geen twee maanden tijd waren vier arbeiders in de mijn omgekomen. Het sluiten van de mijn heeft grote gevolgen gehad voor de lokale economie. De voorzieningen in het afgelegen stadje zijn beperkt. De bevolking leeft in slechte behuizing, in korte tijd opgebouwd toen het plaatsje begin jaren vijftig zijn explosieve groei beleefde.

Vervoer[bewerken]

Bulqizë is slecht met de rest van Albanië verbonden. Er is geen spoorlijn; de stad ligt wel aan de doorgaande weg door het district, die echter slechte staat verkeert. De omliggende dorpen zijn slechts met onverharde, dikwijls onbegaanbare wegen op het stadje aangesloten.