Perleidus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Perleidus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Vroeg- tot Midden-Trias
Perleidus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Onderklasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Palaeonisciformes
Familie: Perleididae
Geslacht
Perleidus
Deecke, 1911
  • P. altolepis, † Deecke 1989
  • P. lehmani, † Schaeffer 1990
  • P. lutoensis, † Teixeira 1947
  • P. sinensis, † Lombardo et al. 2011
  • P. stoschiensis, † Stensiö 1932
  • P. woodwardi, † Stensiö 1921
  • P. yangtzensis, † Su 1981
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Perleidus is een uitgestorven geslacht van straalvinnige vissen. Het geslacht leefde in het Trias en kwam wereldwijd voor.

Kenmerken[bewerken]

Deze 15 cm lange zoetwaterroofvis was geëvolueerd uit de Palaeonisciformes. Perleidus bezat een vrij compact en sterk lichaam, met een rugvin ver achteraan. De schedel was robuust en uitgerust met grote ganoide schubben, grote ogen en sterke tanden (aanwezig in mindere mate, maar groter dan de oudste beenvissen). Zijn sterke kaken konden ver worden geopend, waardoor de vis grotere prooien kon vangen. Deze eigenschap was mogelijk door de verticale ophanging aan het schedelkapsel en kwam voor het eerst voor bij zijn voorganger Canobius. De rug- en aarsvinnen waren bijzonder flexibel, hetgeen een gevolg was van de vermindering van het aantal aan de basis verbrede, benige vinstralen, die op een lijn stonden met benige elementen in het lichaam. De beweeglijke vinnen en de symmetrische staart met nagenoeg twee gelijke lobben stonden garant voor een grote wendbaarheid in het water.

Vondsten[bewerken]

Zijn stoffelijke resten zijn te vinden in vele delen van de wereld (Europa, Oost-Azië, West-Afrika, Madagaskar, Groenland en Spitsbergen).