Peter Beets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Beets
Peter beets-1552579166.JPG
Algemene informatie
Volledige naam Peter Beets
Geboren 12 juni 1971
Geboorteplaats Groenlo
Land Nederland
Werk
Jaren actief sinds 1989
Genre(s) Jazz
Bebop
Beroep pianist
Instrument(en) piano
Label(s) Magic Ball Jazz Records
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Peter Beets (Groenlo, 12 juni 1971) is een Nederlandse jazzpianist.

De vroege jaren[bewerken]

Peter Beets krijgt van jongs af aan de muziek met de paplepel binnen. Klassieke muziek via zijn moeder, gediplomeerd muziekpedagoge. Jazz via zijn vader, gynaecoloog en groot liefhebber van jazz. Peter krijgt zijn eerste pianolessen als hij zes is. Alhoewel beide ouders oorspronkelijk niets zien in een loopbaan als musicus kruipt het muzikale bloed waar het niet gaan kan. Zowel Marius (1966) als Alexander (1968) worden beroeps op respectievelijk contrabas en tenorsax. Na zijn middelbare school studeert Peter vanaf 1989 aan het conservatorium in Den Haag, een studie die hij combineert met een rechtenstudie. Uiteindelijk wint, net zoals bij zijn broers, het jazzvirus.

Begin van een carrière[bewerken]

Vanaf 1985 treden de drie broers samen op als "The Beets Brothers". In 1988 wint Peter de prestigieuze "Pall Mall Swing Award" en een jaar later het Prinses Christina Concours. In 1990 verschijnt de eerste CD van The Beets Brothers, gevolgd door twee andere: "School is closed now" (1993) en "Brotherwise" (1995). Een jaar later, in 1996, maakt Peter een trio-CD met de beroemde Amerikaanse drummer Jeff Hamilton, die grote naam verwierf als drijvende kracht achter Monty Alexander en Oscar Peterson. Peter wordt een veel gevraagde pianist in binnen- en buitenland en begeleidt onder meer: Deborah Brown, Dee Daniels en Rita Reys. Tussen de bedrijven door rondt hij zijn conservatoriumstudie af in 1998, het jaar waarin hij de vaste pianist van het "Jazz Orchestra of the Concertgebouw" wordt en in Parijs de prestigieuze "Prix Martial Solal" wint, te midden van 56 pianisten uit 26 landen. Met trombone- en jazzlegende Curtis Fuller maakt Peter in 1999 een live-CD en hij wint dat jaar ook nog een prijs, nu het "Concours de solistes de Jazz" in Monaco. Er volgen meer CD's: "Powerhouse" (2000), "All or nothing at all" (2001).

Vervolg carrière[bewerken]

In 2001 neemt hij in New York de CD ”New York Trio" op voor het gerenommeerde label Criss Cross. Op deze CD is hij te horen met het Amerikaanse ritmetandem Rodney Whitaker en Willie Jones III. Met deze CD scoort hij hoge verkoopcijfers en krijgt hij nationaal en internationaal veel publiciteit. Na het vervolg, "New York Trio Page Two" (2003), met superster Larry Grenadier, verschijnt in 2005 zijn derde CD op het Criss Cross-label, deze keer met Reginald Veal en drummer Herlin Riley, bekend van de groep van Wynton Marsalis. In oktober 2007 komt zijn CD "New Groove" uit, waarop hij de bezetting van piano, gitaar en contrabas nieuw leven inblaast met Joe Cohn en Martijn van Iterson afwisselend op gitaar en Reuben Rogers afgewisseld met Ruud Jacobs op contrabas.

In oktober 2010 neemt Peter de spraakmakende CD “Chopin meets the Blues” op met eigentijdse jazzarrangementen van de beroemde composities. Op deze CD speelt hij met Joe Cohn, Reuben Rogers en Greg Hutchinson. De laatste is bekend van zijn werk met Oscar Peterson, Ray Brown en Joshua Redman. Voor de CD 'Blues for the Date', live opgenomen met the Jazzorchestra of the Concertgebouw en met uitsluitend eigen composities van Peter, ontvangt hij in november 2010 een Edison. Naar aanleiding hiervan wordt hij uitgenodigd als gastsolist bij het Metropole Orkest.

Peter en zijn trio doen succesvolle tournees in de meeste Europese landen en ook in Japan, Rusland, India en de Verenigde Staten. Hij was twee keer een week lang "special guest" in de New Yorkse club Birdland en speelde daar ook in het gerenommeerde Lincoln Center. Ook trad hij op in de beroemde Salle Pleyel in Parijs.

Theatertournees[bewerken]

Een duet voor twee vleugels met Chick Corea in de grote zaal van het Amsterdamse Concertgebouw resulteerde in regelmatige optredens met zijn trio aldaar. Zijn Nederlandse theatertournee "van Bach tot Blues" (2003) was zo succesvol, dat hij in september 2005 in de theaters terugkeerde, nu met het programma "Chopin meets the Blues". Vanaf najaar 2007 speelde Peter Beets weer in de theaters, deze keer met “The Blues goes Latin”, waarin hij de invloed van Zuid-Amerikaanse muziek op de jazz uitlicht. Sinds 2009 treedt hij ook op in de Nederlandse theaters met 'a tribute to Oscar Peterson’, waarin hij een van zijn grootste helden eert. In 2010 wordt Peter uitgenodigd door pianolegende Louis van Dijk voor een extensieve theatertournee, genaamd ‘the Piano Kings’ en in seizoen 2011-2012 speelt hij in de theaters met de wereldberoemde gipsy jazzformatie het Rosenberg Trio. Daarna schrijft Peter in 2014 ‘Opera meets the Blues’, met zeer vernieuwende jazzbewerkingen van liederen van onder anderen Faure, Saint Saëns en Debussy. In 2015 volgt het programma ‘Standards and Originals’, met eigen werk van de pianist. 2016 is het jaar van ‘Chopin meets the Blues Goes BIG!’, waarin de Chopin bewerkingen voor voltallige bigband zijn gearrangeerd. In hetzelfde jaar tourt Peter met ‘a Glorious tribute to Rita Reys’, waarin zijn trio zangeres Fay Claassen uitnodigt. In seizoen 2017-'18 doet Peter een nationale en internationale tournee met de all star groep ‘The Quartet’ waarin Peter en de onbetwiste grootheden Benjamin Herman, Ruud Jacobs en Han Bennink hun krachten bundelen.

Discografie[bewerken]

Peter Beets

 • 1996 - First Date
 • 1999 - Live at Amersfoort Jazz (with Curtis Fuller)
 • 2001 - New York Trio
 • 2003 - New York Trio - Page Two
 • 2005 - New York Trio - Page Three
 • 2005 - Live at the Concertgebouw - Volume I
 • 2005 - Live at the Concertgebouw - Volume II
 • 2007 - New Groove
 • 2009 - First Date Live
 • 2010 - Blues for the Date (with Jazz Orchestra of the Concertgebouw)
 • 2010 - Chopin meets the Blues
 • 2013 - Portrait of Peterson
 • 2015 - Chopin meets the Blues Live
 • 2018 - Beets meets Rosenberg - Tribute to Django (with Stochelo Rosenberg)
 • 2019 - Our Love Is Here To Stay - Gershwin Reimagined

Beets Brothers

 • 1990 - Beets Brothers
 • 1993 - School is Closed Now
 • 1993 - In the New World
 • 1995 - Brotherwise
 • 1997 - In Concert At The Jazzcafe
 • 2000 - Powerhouse
 • 2002 - Live in Holland (CD)
 • 2003 - Live in Holland (DVD)

Albums van andere artiesten waar Peter Beets op speelt

Externe links[bewerken]