Fenylalanine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Phenylalanine)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
L-Fenylalanine
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule
Molecuulmodel
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C9H11NO2
Andere namen Phe; 2-amino-3-fenyl-propaanzuur
Molmassa 165,19 g/mol
SMILES
C1=CC=C(C=C1)CC(C(=O)O)N
CAS-nummer 63-91-2
EG-nummer 200-568-1
Beschrijving veelvoorkomend aminozuur
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
LD50 (ratten) (intraperitoneaal) 5287 mg/kg
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Dichtheid 1,29 g/cm³
Smeltpunt 270-275 °C
Oplosbaarheid in water 27 g/l
Goed oplosbaar in water
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Fenylalanine (afgekort tot Phe of F) is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat nodig is voor diverse biochemische processen. Fenylalanine is onder andere nodig voor de aanmaak van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline in de hersenen. Bij mensen met Fenylketonurie (PKU) kan fenylalanine hersenbeschadigingen veroorzaken, doordat het enzym fenylalaninehydroxylase (dat fenylalanine omzet in het aminozuur tyrosine), afwezig of onwerkzaam is. Het aminozuur wordt gecodeerd door de volgende codons: UUC en UUU.

Belangrijke bronnen van fenylalanine zijn kaas, amandel, pinda's, sesamzaad, sojabonen en eiwitten in het algemeen. De kunstmatige zoetstof aspartaam bevat fenylalanine en voedingsmiddelen die aspartaam bevatten, zoals kauwgom en "Light" dranken, dragen dan ook de vermelding "bevat een bron van fenylalanine" op de verpakking. Desondanks is aspartaam geen belangrijke bron van fenylalanine in de voeding, aangezien gemiddeld 2 tot 4 mg/kg aspartaam per persoon per dag wordt ingenomen in Europese landen[1] (en fenylalanine is daar maar een onderdeel van).

Zie ook[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek