Pietro Torrigiano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grabado de Pietro Torrigiano.jpg

Pietro d'Antonio Torrigiano (Florence, 24 november 1472 - Sevilla, augustus 1528) was een beeldhouwer uit de hoog-renaissance.

Hij werd door Bertoldo di Giovanni in de kunst onderwezen en aan hertog Lorenzo I de' Medici aanbevolen, over wiens verzameling antieken, modellen en tekeningen hij het toezicht had. Torrigiano studeerde ijverig naar die voorbeelden en werd door zijn meester sterk begunstigd, totdat zijn na-ijverig en heftig karakter hem in twist bracht met zijn medeleerling Michelangelo, bij wie hij in een worsteling het neusbeen stuksloeg. Om zijn straf te ontlopen, vluchtte Torrigiano nu naar Rome, waar hij in paus Alexander VI Borgia een beschermer vond. Hij versierde een zaal van de Torre Borgia met stukadoorswerk, maar geraakte opnieuw door zijn opvliegend karakter in moeilijkheden, werd soldaat, maar greep toch weer spoedig naar de beitel. Hij maakte nu te Florence een aantal kleine beelden in marmer en brons, maar verdiende daarmee niet genoeg, zodat hij besloot in Engeland, waar hij succes had genoten, verder zijn fortuin te beproeven. Behalve de monumenten voor Hendrik VII van Engeland en diens gemalin Elizabeth van York, vervaardigde bij voor Hendrik VIII van Engeland nog verscheidene andere kunstwerken, waarna hij zich naar Spanje begaf en te Grenada en Sevilla enige kostbare beelden maakte, totdat hij voor de hertog van Arcos een Madonnabeeld beitelde, hetwelk deze zo slecht betaalde, dat de kunstenaar in woede ontstoken, naar het paleis van de hertog snelde en zijn beeld stuk sloeg. Deze handeling echter bekwam hem slecht, daar zij hem van ketterij deed beschuldigen en bij de inquisitie aanklagen, in wiens kerkers hij in 1528 zou overleden zijn. Giorgio Vasari deelt deze feiten mee, maar Spaanse geschiedschrijvers trekken die in twijfel, voor de eer van hun land en hun Rijksgroten.

Tot de bekendste werken van Torriginia, behoort een Sint-Hiëronymus, door hem in Spanje vervaardigd. Enige werken die hem aldaar toegeschreven worden, zijn echter van zeer twijfelachtige echtheid.

Bronnen[bewerken]

  • Giorgio Vasari, Le Vite de' più eccellenti pittori, scultori, e architettori.

Referentie[bewerken]

  • art. Torriggiano (Pietro), in Nieuwenhuis' woordenboek van kunsten en wetenschappen 10 (1868), p. 3.