Plestiodon egregius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plestiodon egregius
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Eumeces egregius1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Plestiodon
Soort
Plestiodon egregius
(Baird, 1858)
Afbeeldingen Plestiodon egregius op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plestiodon egregius op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Plestiodon egregius is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort die lange tijd tot het geslacht Eumeces gerekend werd.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze soort blijft veel kleiner dan veel skinken uit het geslacht Eumeces. De skink bereikt een totale lichaamslengte tot ongeveer 16 centimeter.[2] De snuit is spits en een afsnoering bij de hals ontbreekt; het lichaam is slank en glad, de staart is langer dan het lijf. De pootjes zijn klein en staan enigszins uit elkaar. De kleur varieert van grijsbruin naar donkerbruin, de buik is lichter tot wit. Opvallend is de staart, die knalrood tot zalmroze van kleur is. Bij meer hagedissen hebben jongere exemplaren felgekleurde staarten, bij deze soort blijft de kleur behouden. Aan weerszijden van de flanken zijn twee lichtere strepen aanwezig.

De bekendste ondersoort is Plestiodon egregius lividus, die de blauwe staartpunt meestal behoudt als de hagedis volwassen wordt. De staart kleurt deels om naar oranje maar de laatste helft blijft blauw, waardoor de kleuren nog feller afsteken. Alle ondersoorten worden in hun voortbestaan bedreigd en de soort wordt beschermd door wetgeving.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Plestiodon egregius komt voor in het uiterst zuidoostelijke deel van de Verenigde Staten in de staten Georgia Alabama en Florida.[3] De habitat bestaat uit drogere en warmere stenige gebieden waar de skink onder stenen en andere objecten op prooien wacht.

Levenswijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit insecten, spinnen en andere kleine ongewervelden. Soorten die langs de kust leven eten voornamelijk kreeftachtigen.[2] Bij verstoring schiet de hagedis razendsnel onder een steen, en bij predatie laat de staart los zodat een vijand wordt afgeleid.

Er zijn vijf ondersoorten die in verspreidingsgebied en uiterlijk iets verschillen, vooral de kleuren van de staart.

Bronvermelding[bewerken]