Plestiodon inexpectatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plestiodon inexpectatus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Eumeces inexpectatus skink.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Plestiodon
Soort
Plestiodon inexpectatus
Taylor, 1932
Afbeeldingen Plestiodon inexpectatus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plestiodon inexpectatus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Plestiodon inexpectatus is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort, die lange tijd behoorde tot het geslacht Eumeces. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Edward Harrison Taylor in 1932. Oorspronkelijk werd de naam Eumeces inexpectatus gebruikt.[2]

Verspreiding en habitat[bewerken]

Deze skink leeft in het zuidoosten van de Verenigde Staten in beboste gebieden met een strooisellaag waarin wordt gefoerageerd op zoek naar voedsel. Op het menu staan insecten en andere ongewervelden en deze soort pakt wat forsere prooien.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Plestiodon inexpectatus bereikt een totale lichaamslengte van ongeveer 14 tot 22 centimeter inclusief staart.[3] De lichaamskleur is bruin tot donkerbruin, met van de neuspunt tot bijna aan de staartpunt vijf dunne, lichtere strepen waarvan de middelste meestal iets dunner is. Het is een typisch kenmerk dat bij alle dieren voorkomt, maar toch zijn ze moeilijk te onderscheiden van andere soorten skinken. Deze soort wordt door de Amerikanen ook wel zuidoostelijke vijfstreepskink genoemd, maar er zijn meer soorten met vijf strepen zoals de gestreepte skink (Plestiodon fasciatus).

Jongere skinken zijn ongeveer 6,5 centimeter lang als ze uit het ei kruipen en hebben vaak een zwarte basiskleur en iets bredere strepen, na enige tijd wordt de zwarte kleur bruin. De strepen kleuren naar de kop toe oranje en bij sommige exemplaren blijft deze kleur aanwezig zodat de kop bruinoranje is. De juvenielen zijn het eenvoudigst te herkennen aan de knalblauwe tot -paarse staartpunt, die eventuele belagers zoals roofvogels zal afleiden van de kop. Veel volwassen exemplaren hebben dan ook een reeds afgeworpen staart, want deze dieren kennen autotomie.

Levenswijze[bewerken]

Verspreidingsgebied in het rood.

Plestiodon inexpectatus is een eierleggende soort. De jongen zijn na ongeveer een maand volledig ontwikkeld waarna ze uit het ei sluipen. De moeder verlaat niet meteen het nest als de eitjes zijn afgezet zoals voorkomt bij veel andere hagedissen. Ze blijft de eitjes bewaken tegen roofdieren waaronder andere soorten skinken.

Bronvermelding[bewerken]