Karsthagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Podarcis melisellensis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karsthagedis
Benny Trapp Podarcis melisselensis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Lacertidae (Echte hagedissen)
Onderfamilie:Lacertinae
Geslacht:Podarcis
Soort
Podarcis melisellensis
Braun, 1877
Afbeeldingen Karsthagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Karsthagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De karsthagedis [1] (Podarcis melisellensis) is een kleine hagedis uit de familie echte hagedissen (Lacertidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Maximilian Christian Gustav Carl Braun in 1877. Oorspronkelijk werd de naam Lacerta melisellensis gebruikt. De karsthagedis moet niet verward worden met de giftige korsthagedissen uit de familie Helodermatidae.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Het lichaam is enigszins langgerekt; de poten staan verder uit elkaar en bij de mannetjes is de rug in de paartijd groen met donkere flanktekening, en anders olijfgroen. De flanken zijn altijd bruin of bruingrijs, soms met rijen zwarte vlekjes. De vrouwtjes hebben dorsale strepen en de buik van de mannetjes is vaak feloranje. Een ander verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is dat deze laatsten minder sterk gevlekt zijn. Door het grote verspreidingsgebied en het grote aantal ondersoorten is er veel variatie.

Verspreiding[bewerken]

De karsthagedis komt voor in het oosten van het Adriatisch kustgebied. De soort komt voor in de landen Albanië, Italië, Kroatië, Servië en Montenegro en Slovenië.

De habitat bestaat uit droge gebieden zoals greppels en bosranden in droge gebieden. In het grootste deel van het areaal komt de hagedis voor langs de kust en bewoont rotsen en kliffen. Eenmaal opgewarmd door de zon is het dier erg vlug, er wordt gejaagd op insecten en de larven.

Taxonomie[bewerken]

Vroeger werd deze soort tot het geslacht Lacerta gerekend, maar dit geslacht is opgedeeld in Lacerta, de meer kruipende soorten, en Podarcis, de klimmende muurhagedissen. Nog steeds is het onderscheid aan discussies onderhevig, maar Podarcis is voor deze soort algemeen aanvaard.[2]

Ondersoorten[bewerken]

Er worden 20 ondersoorten erkend, het relatief grote aantal ondersoorten is het gevolg van het vrij versnipperde leefgebied van de hagedis, met verschillende geïsoleerde populaties, zoals de vele eilanden langs de Joegoslavische kust.[3] De ondersoorten zijn; [2]

Bronvermelding[bewerken]