Naar inhoud springen

Poelsnip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MichielDMN (overleg | bijdragen) op 8 feb 2017 om 14:40. (→‎Status)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Poelsnip
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Poelsnip
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie:Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht:Gallinago
Soort
Gallinago media
(Latham, 1787)
ei
Poelsnip
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Poelsnip op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De poelsnip (Gallinago media) is een vogel uit de familie van Strandlopers en snippen (Scolopacidae).

Kenmerken

De dieren worden ongeveer 28 centimeter groot en 150 tot 225 gram zwaar; de vleugels hebben een spanwijdte van ca. 55 cm. Ze hebben een lange snavel en een vrij dikke, plompe romp. De buitenste veren van de staart zijn wit en in de vlucht duidelijk te zien. In tegenstelling tot de watersnip vliegen ze in een rechte lijn op, meestal zonder geluid te maken.

Leefwijze

Het voedsel bestaat uit wormen, insecten, slakken en zaden.

Voortplanting

Het legsel bestaat uit drie of vier olijfbruine eieren met donkere vlekken.

Verspreiding en leefgebied

Doorgaans zijn ze te vinden in moerassen en vochtige weilanden, in Rusland en Noord- en Oost-Europa. Ze overwinteren in Oost- en Zuid-Afrika. In Nederland en België worden poelsnippen nog slechts zelden aangetroffen, in de zomer; het zijn er dwaalgasten. In 1926 werd voor het laatst een broedend paar aangetroffen in het Boertangerveen.

Status

In Nederland is de vogel een beschermde soort, vermeld in artikel 4 van de Flora- en faunawet. De grootte van de wereldpopulatie werd in 2007 geschat op 0,45 tot 1,0 miljoen individuen. Deze snip gaat in aantal achteruit door aantasting van het leefgebied veroorzaakt door drooglegging van moerassen en intensivering van de landbouw. Om deze redenen staat de poelsnip als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Snelheid

Volgens Zweedse wetenschappers is de poelsnip de snelste van alle vogels op lange afstanden waarvan de meetresultaten anno 2011 bekend zijn. Gemeten is een non-stop overbrugging van 6.760 km met een gemiddelde snelheid van 97 km/u. Deze prestatie zou met name mogelijk zijn door verdubbeling van de vetreserves voor de vlucht. (National Geographic)

100 guldenbiljet

Op een biljet van honderd gulden in Nederland voor de invoering van de euro stond op de voorzijde een watersnip afgebeeld, en op de achterkant een poelsnip. In 1998 voerde minister Zalm een jaarlijkse lastenverlichting van honderd gulden door voor elk huishouden. Die lastenverlichting kreeg de naam Zalmsnip. Per 2005 is de Zalmsnip weer afgeschaft.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Gallinago media op Wikimedia Commons.