Point Lance (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Point Lance
Plaats in Canada Vlag van Canada
Point Lance (Newfoundland en Labrador)
Point Lance
Situering
Provincie Newfoundland en Labrador
Censusdivisie Divisie Nr. 1
Regional service board Eastern Region
Coördinaten 46° 50′ NB, 54° 5′ WL
Algemeen
Oppervlakte 28,29 km²
Inwoners
(2021)
87
(3,1 inw./km²)
Burgemeester Melvin Careen[1]
Overig
Tijdzone UTC−3:30
Foto's
Het strand van Point Lance met rechts achteraan de gelijknamige kaap
Het strand van Point Lance met rechts achteraan de gelijknamige kaap
Portaal  Portaalicoon   Canada

Point Lance is een plaats en gemeente (town) in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.[2] De gemeente bevindt zich in het zuidoosten van het eiland Newfoundland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Point Lance bevindt zich op het schiereiland Avalon, in het uiterste zuidoosten van Newfoundland. Het dorp ligt 3 km ten noordwesten van de gelijknamige kaap, die het zuidelijkste punt van de regio Cape Shore is.

Point Lance ligt in een afgelegen kustgebied en is enkel bereikbaar via een 10 km lange toegangsweg die de verbinding maakt met de noordelijker gelegen provinciale route 100.[3] De dichtstbij gelegen plaatsen op het vlak van rijafstand zijn Branch (15 km) en St. Bride's (24 km). Enkele kilometers naar het westen toe ligt het Ecologisch Reservaat Cape St. Mary's.

Het dorp is gelegen aan Lance Cove, een grote cove waarin twee rivieren uitmonden. Het betreft enerzijds Conways Brook, die doorheen de plaats stroomt, en anderzijds de Lance River, die zo'n kilometer oostelijker ligt maar ook tot de gemeente behoort. De kustlijn van de cove bestaat uit een breed en bijna 2 km lang zandstrand, hetgeen voor Newfoundland een zeldzaamheid is.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende verklaringen voor het naamdeel lance in Point Lance en Lance Cove. Het Engelse woord lance valt letterlijk te vertalen als lans en kan in die context verwijzen naar een voorwerp uit de visserij, zoals een harpoen. Een lance is in diezelfde context ook het Engelse verzamelwoord voor de zandspieringen, een familie van baarsachtige vissen die in de Noord-Atlantische wateren voorkomt.

Ten laatste kan het ook een verbastering zijn van het Frans l'anse, een in de provincie veelvoorkomend toponiem dat zoveel betekent als "de cove".[4]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Point Lance werd in 1971 door de provincie erkend als een gemeente met het statuut van local government community (LGC).[5][6] Door algemene wetswijzigingen veranderde het statuut van de gemeente in 1980 naar dat van community en in 1996 uiteindelijk naar dat van town.[5]

De toegangsweg van Point Lance was in de vroege 21e eeuw in bijzonder slechte staat, met barsten en diepe putten over de volledige afstand.[3] In 2016 kreeg de baan zelfs de titel van "slechtste weg in Atlantisch Canada" op de jaarlijkse lijst van de Canadian Automobile Association.[3] Datzelfde jaar kreeg de weg een nieuwe asfaltlaag.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

In de tweede helft van de 20e eeuw schommelde de bevolkingsomvang van Point Lance steeds ruwweg rond de 150. De laatste decennia doet er zich echter, net zoals in de meeste afgelegen Newfoundlandse plaatsen, een dalende trend voor. Tussen 1991 en 2021 daalde de bevolkingsomvang van 161 naar 87. Dat komt neer op een daling van 74 inwoners (-46,0%) in 30 jaar tijd. In 2021 telde de plaats 48 woningen waarvan er 40 permanent bewoond waren.[7]

Demografische ontwikkeling van Point Lance tussen 1951 en 2021
Bron: Statistics Canada (1951–1986[5], 1991–1996[8], 2001–2006[9], 2011–2016[10], 2021[7])

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling van 2021 hadden alle inwoners van de gemeente het Engels als moedertaal.[7] Volgens diezelfde volkstelling waren er een vijftal mensen die het Frans machtig waren.[7]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Point Lance van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.