Naar inhoud springen

Polder Arkemheen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De gekronkelde sloten als overblijfsel van de getijdenstroming van de Zuiderzee

Polder Arkemheen is een van de oudste polders van Nederland, gelegen nabij de Gelderse plaats Nijkerk in de gemeenten Nijkerk en Putten. De polder ontstond nadat op 28 maart 1356 hertog Reinoud III van Gelre het recht verleende om het gebied te bedijken. In 1863 werd voor de ontwatering van de polder een schepradwindmolen in gebruik genomen.[1] Twintig jaar later kwam er een schepradstoomgemaal voor in de plaats. Dat werd net als de molen genoemd naar hertog Reinoud, het Stoomgemaal Hertog Reijmout. Later zou die naam veranderd worden in Stoomgemaal Arkemheen.

De polder is uitzonderlijk omdat er nooit een ruilverkaveling is geweest. De oorspronkelijke verkavelingstructuur is nog aanwezig met bochtige sloten die ontstaan zijn als slenken van de getijdestromen van de Zuiderzee. Aan de landzijde van de voormalige zeedijken liggen kolken en rietmoerassen, ontstaan door dijkdoorbraken. De laatste dijkdoorbraak was in 1916.

Het gebied is sinds 2004 onderdeel van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. Onder de naam Arkemheen is een beschermd Natura 2000-gebied aangewezen. In de polder zijn veel vogels te zien, waaronder de roerdomp en de grote zilverreiger en verder weidevogels als grutto, kievit en veldleeuwerik.

Kanaal van hertog Karel van Gelre[bewerken | brontekst bewerken]

In de polder zijn restanten te zien van delen van een kanaal dat Karel van Gelre in de 16e eeuw liet graven.

Zie Kanaal van hertog Karel van Gelre voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Arkemheen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.