Jayapura (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Port Numbay)
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Hollandia (plaats) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Jayapura
Plaats in Indonesië Vlag van Indonesië
Jayapura (stad)
Jayapura (stad)
Situering
Eiland Nieuw-Guinea
Provincie Papoea
Tijdzone +9
Coördinaten 2° 33′ ZB, 140° 43′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9,4 km²
Inwoners (2014) ruim 275.000
Detailkaart
Jayapura (stad)
Jayapura (stad)
Locatie in Papoea
Foto's
Jayapura
Jayapura
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Jayapura (oudere spelwijzen Djajapura en Jaya Pura), vroeger achtereenvolgens Hollandia (1910-1962), Kota Baru (1962) en Sukarnopura (1963-1968) genoemd, is de hoofdstad van de Indonesische provincie Papoea (West-Nieuw-Guinea) en tevens een stadsgemeente (kota). De stad is gelegen aan de noordkust. Er is een haven met een belangrijke verbinding met Sorong in West-Papoea (onder andere met de Pelni). Jayapura kent hoge groeicijfers. In 2014 huisvestte de stad ruim 275.000 mensen, waarvan 145.000 mannen en 130.00 vrouwen [1] Jayapura verkeert in een jumelage met de hoofdstad Port Moresby van het aangrenzende Papoea-Nieuw-Guinea. Aan de stad grenst het regentschap (kabupaten) Jayapura.

36 kilometer westelijker ligt aan het Sentanimeer bij de plaats Sentani het drukke vliegveld van Jayapura, luchthaven Sentani.

Onderdistricten[bewerken]

Jayapura behelst vier onderdistricten (kecamatan):

Geschiedenis[bewerken]

Tussen 1910 en 1962 was de stad bekend als Hollandia, en was het de hoofdstad van het district met dezelfde naam. In 1949 maakten de Nederlanders het tot hoofdstad van Nederlands Nieuw-Guinea. In oktober 1962, toen de stad door Nederland aan de Verenigde Naties was overgedragen, werd de stad herdoopt tot Kota Baru ('nieuwe stad'). Een klein jaar later werd Sukarnopura (naar Soekarno) gebruikt, en de naam werd in 1968 weer veranderd in Jayapura, Sanskriet voor 'stad van de overwinning'. De Papoea-bevolking gebruikt voor de stad de naam Port Numbay, maar deze is niet officieel erkend.

Nederlandse bisschoppen van Hollandia[bewerken]