Portaal:Carnaval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Portaal Carnaval



Datum carnaval

De datum waarop het carnaval is wordt bepaald door de kalender. Carnaval wordt gevierd in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag.

Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond - de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen, tot Pasen.

De carnavalsdata voor de komende jaren zijn:

  • 15 – 17 februari 2015
  • 7 – 9 februari 2016
  • 26 – 28 februari 2017


Uitgelicht

Carnaval is het populairste en meest langdurende feest op het eiland Curaçao. Het feest vindt plaats voor de vastenperiode die naar het paasfeest leidt en duurt twee maanden met als hoogtepunt de laatste week. De precieze datum van het carnaval verschilt per jaar.

Hoewel het waarschijnlijk al veel eerder dan de christelijke traditie bestond, staat carnaval vooral bekend als een katholiek feest waarbij veel gedanst, gegeten en gedronken wordt. Al eeuwen geleden, werden er in Italië vlak voor de vastentijd wilde gemaskerde bals gehouden. Omdat katholieken geen vlees mogen eten tijdens het vasten, werd het feest Carne Vale (afzien van vlees) genoemd. De gemaskerde bals werden steeds populairder en vonden langzaam maar zeker hun weg naar Frankrijk, Portugal en Spanje. Door kolonisatie verspreidde het feest zich – met de tradities die wij nu nog herkennen in het Curaçaose carnaval – over de hele wereld. De verschillende carnavalsgroepen die bestaan, zorgen elk jaar voor weer een spetterende belevenis. Wanneer het carnaval nog maar net is afgelopen, zijn de carnavalsgroepen alweer bezig met het carnaval voor het jaar daarop. Verder lezen.

Zomercarnaval

Het Zomercarnaval in Nederland wordt gehouden in Rotterdam en Arnhem.

Nieuwe artikelen

  • ...


Dit kan beter

Gewenste artikelen

Carnavalskleding,


Tradities en gebruiken

Bij carnaval horen diverse tradities en gebruiken. Het carnavalseizoen begint op 11 over 11 op de 11 dag van de 11de maand. Zo wordt de sleutel van de stad of dorp vaak overgedragen aan Prins Carnaval. Ook is er een andere naam tijdens carnaval. Naast vier dagen feesten wordt er vaak een carnavalsoptocht gehouden. Aswoensdag is het einde van het carnaval waarna een periode van vasten begint.

Carnaval in Nederland

Carnaval wordt vooral gevierd in het het Zuiden van Nederland in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Maar ook boven de rivieren wordt carnaval in enkele van oudsher katholieke dorpen/gebieden gevierd.

Een van de hoogtepunten is de carnavalsoptocht, vaak gehouden op zaterdag, zondag of maandag.

Plaatsnamen

Met carnaval veranderen veel plaatsnamen zoals onder andere:

Personen

Carnaval relateerde onderwerpen

Carnaval in het buitenland

Geschiedenis van carnaval

De oorsprong van het woord is onbekend[1]. Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.

Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.

Waarschijnlijk bestond het feest al langer dan de christelijke traditie, en heeft de Kerk het gemakkelijker gevonden het heidense carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen. Dit is overigens ook met andere voorchristelijke feesten gebeurd zoals Kerstmis dat oorspronkelijk een 'heidens' midwinterfeest was.

In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees). Een andere mogelijke verklaring voor de term is het eveneens Latijnse carrus navalis: scheepswagen, hetgeen zou verwijzen naar rondtrekkende groepen in een als een schip ogende wagen of kar, het zogenaamde narrenschip, maar ook kan slaan op het schip waarmee de god van de zee der Kelten/Germanen uit het noorden kwam om deel te nemen aan de winterfeesten[bron?].

De Romeinen vierden het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort prins carnaval, vermommingen en optochten door de straten.

Het 'heidense' carnaval werd in heel Europa gevierd. Bijvoorbeeld in Rusland is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort.

Muziek carnaval

Tijdens carnaval wordt er gehosted en gedanst op muziek in de eigen taal of dialect. Ook ontstaat er regelmatig een carnavalskraker.

In Limburg wordt jaarlijks het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer gehouden.

Carnavalsvereniging

In de steden en dorpen zijn meestal vele verschillende carnavalsverenigingen.

Zie de categorie carnivals van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorieboom