Portaal:Wetenschap & Technologie/Artikel van de week - archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Space Shuttle is een ruimtevaartuig van de NASA. Hoewel het ruimteveer geen bouwwerk of kunstwerk in de strikte zin van het woord genoemd kan worden, beschouwen velen het toch als een van de moderne wereldwonderen, een voortbrengsel van de mens dat bewondering oproept.

Het plaatsje Chicxulub is van Maya-herkomst, maar het is pas echt bekend geworden, nadat het plaatsje in een enorme inslagkrater bleek te liggen. In de Maya-taal betekent Chicxulub overigens "staart van de duivel"; zacht gezegd een toepasselijke naam.

Destillatie.png

Destillatie is in de scheikunde een techniek om twee of meer stoffen te scheiden gebaseerd op het verschil in kookpunt.

Wanneer twee vloeistoffen zijn gemengd zal wanneer men het mengsel kookt normaal gesproken degene van de twee stoffen die het laagste kookpunt heeft iets meer verdampen dan de andere.

Mandelbrot-zoomed-1-1024x768.png

Een fractaal is in de wiskunde een figuur die op verschillende grootteschaal gelijkvormig is.

De Fransman Gaston Julia ontdekte de fractaal als wiskundig object. Naar hem is de Julia-verzameling genoemd.

De ontdekker van de wiskunde achter fractalen is Benoit B. Mandelbrot, die ook de fractaal beschreef die zijn naam draagt, de Mandelbrot verzameling. Deze is rechts grafisch voorgesteld.

Aral zee krimping.jpg

Het Aralmeer is een meer in Centraal-Azië, gelegen op de grens van Kazachstan en het autonome gebied Karakalpakstan van Oezbekistan.

Het Aralmeer is vanaf de jaren 60 aanzienlijk kleiner geworden. De uitdroging van het meer wordt beschouwd als een van de grootste milieurampen van onze tijd.

Gehele of gedeeltelijke kleurenblindheid is het niet volledig normaal waarnemen van kleuren. 'Kleurenzwakte', minder goed kunnen onderscheiden, komt meer voor dan 'echte' kleurenblindheid waarbij een van de drie kleurwaarnemingssystemen helemaal is uitgevallen.

Aspirin-skeletal benzene-circle.svg

Aspirine is een merknaam voor een medicijn van Bayer. De werkzame stof is acetylsalicylzuur. Aspirine is ook bekend onder de naam acetosal en werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend.

Caviaklein.jpg

Cavia's (vroeger ook wel Guineese biggetjes genaamd) zijn kleine Zuid-Amerikaanse knaagdieren. Het zijn geen varkentjes en ze komen niet uit Guinea. Ze worden in bepaalde Zuid-Amerikaanse landen als voedseldier gefokt. In de meeste andere landen zijn ze tamelijk populaire, makkelijk te houden huisdieren.

impressie van zwart gat (NASA)

Zwarte gaten zijn de overblijfselen van supernova-explosies. Als de kern van de exploderende ster meer dan ongeveer 5 maal de massa van de zon is, implodeert de kern van de ster uiteindelijk tot een zwart gat.

Bladbeharing geranium.jpg

Bladeren zijn het vlakke, meestal groene, loof aan bomen en planten waarin het grootste deel van de fotosynthese plaatsvindt. Alleen de hogere planten Gymnospermae (uitwendig zaaddragende planten) en de Angiospermae (inwendig zaaddragende planten) vormen bladeren.

Jupiter.jpg

Jupiter is vanaf de zon gezien de vijfde en tevens grootste planeet van ons zonnestelsel. Net als Saturnus is Jupiter een gasreus en beschikt dus niet over een vaste oppervlakte. De planeet is vernoemd naar de Romeinse god Jupiter.

impressie van zwart gat (NASA)

Zwarte gaten zijn de overblijfselen van supernova-explosies. Als de kern van de exploderende ster meer dan ongeveer 5 maal de massa van de zon is, implodeert de kern van de ster uiteindelijk tot een zwart gat.