Qassam-raket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Resten van een Qassam-raket

De Qassamraket is een zelfgemaakte raket, een wapen dat door Palestijnse strijders ontwikkeld is en gebruikt wordt. De raket is genoemd naar de militaire tak van de Hamas, die weer is afgeleid van de militante sjeik Izz ad-Din al-Qassam. Qassamraketten worden gefabriceerd door onder andere Hamas in de Gazastrook. Vandaaruit kan worden geschoten op Israëlische steden zoals Sderot en Ashkelon.

Versies en bereik[bewerken | brontekst bewerken]

Een Qassam-raket is een metalen pijp die in een punt toeloopt. In de punt bevindt zich explosief materiaal, samen met spijkers, metaalscherven etc. Achter de punt zit de 'motor' bestaande uit een chemisch mengsel dat gas afgeeft en zo hoge druk in de pijp creëert. Via een kleine opening aan de achterkant verlaat het gas de raket, hierdoor ontstaat de stuwkracht. Vier kleine vleugeltjes aan de achterkant moeten zorgen voor precisie. De brandstof voor de raket is een mengsel van suiker, olie, alcohol en kunstmest. De Qassam-3 is een twee meter lange buis en weegt ongeveer 90kg, er kan een gewicht van 5-10 kg aan spijkers, metaalscherven of ander materiaal in.

Er zijn verschillende versies: de Qassam-1, Qassam-2 en Qassam-3. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook een Qassam-4 raket ontwikkeld zal worden.

De zelfgemaakte Qassam-1 raketten van Hamas zijn geladen met zo'n vijf kilo explosieven en hebben een bereik van ongeveer vijf kilometer[1]. Van de Qassam-2 en Qassam-3 raketten wordt verondersteld dat ze een bereik van 8-10 kilometer hebben, en dus de Israëlische stad Ashkelon kunnen treffen. In de hogere versies kan ook meer explosief materiaal, in Qassam-3 tot 10 kilo.

De M75 is een middellangeafstandsraket gebaseerd op de Fajr-5 waarvan het bereik circa 75 kilometer is. Het getal '75' staat voor het bereik van de raket; de letter 'M' staat voor Ibrahim Muqadma, een van de leiders van de Izz al-Din al-Qassam Brigade, de militair-terroristische tak van Hamas, tot hij in 2003 door het Israëlische Defensieleger werd gedood. Op 10 maart 2014 werd een plein in de wijk Sheikh Radwan in Gaza-Stad genoemd naar Muqadma ingehuldigd. Op het plein staat een monument met een M75.

Operatie 'Dagen van Boetedoening'[bewerken | brontekst bewerken]

De Israëlische operatie Dagen van Boetedoening die op 1 oktober 2004 begon, was gericht tegen deze Qassam-raketten die vanuit het vluchtelingenkamp Jabalia op Sderot afgevuurd werden. Een raket doodde twee Israëlische kinderen. De operatie, die meer dan een maand duurde, kostte het leven aan 120 Palestijnen, onder hen minstens 30 kinderen. Tijdens en na de operatie werden er echter nog steeds Qassam-raketten afgevuurd.

Qassam-raketten modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Eigenschap Qassam 3 Qassam 2 Qassam 1
Lengte (cm) 200+ 180 79
Diameter (cm) 17 15 6
Gewicht (kg) 90 32 5.5
Lading (kg) 10 5-7 0.5
Maximumbereik (km) 10 8-10 3

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]