Rattenkoning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rattenkoning uit het Museum Mauritianum in het Duitse Altenburg, bestaande uit 32 in elkaar verstrikte ratten.

Rattenkoning is de benaming voor een aantal zwarte ratten die met hun staarten in elkaar verknoopt zijn geraakt. Wanneer zij aan elkaar verbonden zijn, kunnen ze geen kant meer op en verhongeren. Er zijn rattenkoningen gevonden van 3 tot 7, maar ook van meer dan 20 ratten.

De naam is een verwijzing naar het volksgeloof dat de koning van een rattennest een troon moet hebben en dat deze gevormd wordt door de staarten van zijn ondergeschikten. Soms raakten de staarten in verwarring, met het noodlottige gevolg.

Men meende ook wel dat de ratten op deze manier werden geboren en dat de staarten vergroeid waren. In de knopen zitten echter nooit vergroeiingen, en ze bestaan uit dieren van verschillende leeftijden.

Het is onduidelijk hoe het komt dat de staarten in zo'n onontwarbare knoop komen. De plausibele verklaring is dat de dieren dicht bij elkaar kruipen om te slapen, dat voedselresten en uitwerpselen de staarten plakkerig maken en bij het wakker worden de staarten in de knoop raken. Onduidelijk is waarom de beesten zich dan niet los worstelen (en staarten doorknagen).

In januari 1991 toonde Jan Van Rompaey in het programma ZEKER WETEN? op TV1 een rattenkoning van 7 ratten, die kort tevoren was aangetroffen door een professionele rattenverdelger nabij Roeselare. Deze rattenkoning, die op sterk water bewaard wordt, kwam nogmaals op televisie tijdens de 1e aflevering van het 2e seizoen van Scheire en de schepping, op 31 januari 2013.

Zie ook[bewerken]