Recreatiegebied Zeumeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeumerse gat
Recreatiegebied Zeumeren (Gelderland (hoofdbetekenis))
Recreatiegebied Zeumeren
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 52° 10′ NB, 5° 37′ OL
Overig
Belangrijkste uitlopen Zeumerse beek
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Recreatiegebied Zeumeren, vaak kortweg Zeumeren genoemd, is een recreatiegebied nabij Voorthuizen binnen de gemeente Barneveld. Het is ontstaan door zandwinning van het Zeumerse gat, die nog steeds plaatsvindt. Leisurelands beheert Zeumeren als recreatieplas. De Zeumerse beek vindt hier zijn oorsprong. Deze beek mondt uit in de Esvelder beek.

Evenementen[bewerken]

Ieder jaar vindt op Zeumeren een oudjaarsduik plaats. Eens per jaar wordt tevens het dancefestival Sunbeat hier georganiseerd. Ook is er een pitch and putt-golfbaan. Hier wordt gegolfd op korte afstanden (30 - 70 meter). In 2009 werd in het recreatiegebied SchatEiland Zeumeren geopend.

Sinds juli 2018 wordt op Zeumeren een 'Gelderpop'-festival georganiseerd.[1]

Bezoekers[bewerken]

Het recreatiegebied trekt per jaar zo'n 400.000 bezoekers. Behalve zomerrecreanten gaat het hierbij ook om wandelaars die in de winter om het aangelegde meer lopen, omdat hier een Dieren-ABC-route (wandelroute) gemaakt is. De totale omvang van het recreatiegebied Zeumeren is zo'n 77 hectare. Het gebied telt drie stranden met een totale lengte van 750 meter. Het gebied trekt vooral veel bezoekers van de campings in de buurt en uit het nabijgelegen Voorthuizen en Barneveld.

Archeologie[bewerken]

Voorafgaande aan uitbreidingswerkzaamheden aan de recreatieplas ontdekten archeologen in oktober 2013 restanten van een boerderij uit de achtste eeuw, wat als "een verrassend resultaat" werd bestempeld.[2]