Red Right Hand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
"Red Right Hand"
Single van:
Nick Cave and the Bad Seeds
Van het album:
Let Love In
B-kant(en) "That's What Jazz Is to Me" / "Where the Action Is"
Uitgebracht 24 oktober 1994
Opname september-december 1993
Genre southern gothic, blues, neofolk, gothic rock
Duur 6:10
Label Mute
Schrijver(s) Nick Cave, Mick Harvey, Thomas Wydler
Producent(en) Tony Cohen
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • 26 (Hongarije)
  • 62 (Australië)
  • 81 (Verenigd Koninkrijk)
Nick Cave and the Bad Seeds
1994
"Loverman"
  1994
"Red Right Hand"
  1995
"Where the Wild Roses Grow"
Volgorde op Let Love In
4
"Jangling Jack"
  5
"Red Right Hand"
  6
"I Let Love In"
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"Red Right Hand" is een nummer van de Australische band Nick Cave and the Bad Seeds. Het nummer verscheen op hun album Let Love In uit 1994. Op 24 oktober van dat jaar werd het nummer uitgebracht als de derde en laatste single van het album.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

"Red Right Hand" is geschreven door groepsleden Nick Cave, Mick Harvey en Thomas Wydler en geproduceerd door Tony Cohen. De titel is afkomstig uit het gedicht Paradise Lost van John Milton en verwijst in deze zin naar de wraakzuchtige hand van God. Het nummer zou gaan over een "schimmig, verleidelijk en maniputalief figuur" die "door het land zwerft en overal angst en ontzag zaait". Hij zou "deels een god en deels een demoon" zijn. Voor het nummer creërde Cave een eigen stad en hield hij notities bij met kaarten en schetsen van belangrijke gebouwen, alhoewel hier in de tekst maar weinig van terug te vinden is. Later zou Cave zeggen de stad het een alternatieve versie was van zijn woonplaats Wangaratta.

"Red Right Hand" werd geen grote hit; het piekte enkel in Australië op plaats 62. Desondanks is het uitgegroeid tot een van de bekendste nummers van Cave en is het een van de meest gespeelde nummers tijdens zijn concerten. Tevens komt het voor in vier van de vijf films uit de Scream-reeks, waardoor het extra bekendheid vergaarde. Cave schreef een nieuwe versie van het nummer, genaamd "Red Right Hand 2", voor de film Scream 3; deze versie verscheen ook op het compilatiealbum B-sides & Rarities. Ook werd het nummer gebruikt als de titelsong van de televisieserie Peaky Blinders, die gedurende tien jaar werd uitgezonden. Hierdoor werd het nummer in 2014 opnieuw als single uitgebracht en bereikte het plaats 81 in de Britse UK Singles Chart.

Naast de Scream-franchise en Peaky Blinders is "Red Right Hand" in nog meer media gebruikt, waaronder de films Dumb & Dumber, Hellboy, Cirque du Freak: The Vampire's Assistant en The Lost City en de televisieseries The X-Files en Wentworth. Daarnaast is het ook de titelsong van de televisieserie Jack Irish. Van het nummer zijn covers gemaakt door onder meer Arctic Monkeys, die het in 2009 op de B-kant van hun single "Crying Lightning" zette, Jarvis Cocker, Giant Sand, PJ Harvey, Laura Marling, Iggy Pop, Snoop Dogg en Pete Yorn.

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
Red Right Hand -----------------------1483 1529
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.