Naar inhoud springen

Resolutie 2185 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2185
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 20 november 2014
Nr. vergadering 7317
Code S/RES/2185
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Vredesoperaties
Beslissing Politiewerk voortaan in mandaten van VN-vredesmachten.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2014
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Australië Australië · Vlag van Tsjaad Tsjaad · Vlag van Chili Chili · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Litouwen Litouwen · Vlag van Luxemburg Luxemburg · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Rwanda Rwanda
Filipijnse agenten van de UNMIT-vredesmacht in juli 2007. Deze missie was van 2006 tot 2012 actief in Oost-Timor.
Filipijnse agenten van de UNMIT-vredesmacht in juli 2007. Deze missie was van 2006 tot 2012 actief in Oost-Timor.

Resolutie 2185 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 20 november 2014 met unanimiteit aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Met deze resolutie nam de Veiligheidsraad zich voor politiewerk voortaan integraal op te nemen in de mandaten van VN-vredesmachten. Tegelijkertijd werden de landen die bijdroegen aan de politecomponenten gevraagd meer vrouwelijke agenten te sturen.[1]

De instemming van de partijen in een conflict, onpartijdigheid en geweldloosheid tenzij ter zelfverdediging over verdediging van het mandaat waren essentieel voor een geslaagde vredesoperatie. De politiediensten van een gastland waren vaak de voornaamste verbinding tussen overheid en maatschappij wat betreft veiligheidskwesties. Professionele ordehandhaving, strafinrichting en justitie waren dan ook noodzakelijk als basis van duurzame vrede en nationale ontwikkeling. Secretaris-generaal Ban Ki-moon werd gevraagd het VN-politiewerk verder te verbeteren door standaardrichtlijnen en -opleidingen en evaluatieprocessen te ontwikkelen.

De rol van politiecomponenten van VN-vredesmachten was sterk gegroeid. Een van de taken kon inhouden het gastland te helpen om de eigen politiediensten te hervormen, operationele ondersteuning te bieden en tijdelijk de ordehandhaving waar te nemen. Ook kon voorzien worden dat de VN-agenten zouden helpen met het opsporen van daders van ernstige misdaden tegen het internationaal recht. Men besloot politietaken voortaan integraal op te nemen in de mandaten van vredesmachten en speciale politieke missies.

De secretaris-generaal had een grondige evaluatie van de vredesmissies en speciale politieke missies aangekondigd. Landen die politie-agenten bijdroegen werden gevraagd meer vrouwelijke agenten te sturen en alle agenten op te leiden om om te gaan met seksueel geweld en geweld tegen kinderen.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]