Resolutie 302 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 302
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 24 november 1971
Nr. vergadering 1601
Code S/RES/302
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Portugese koloniale oorlog
Beslissing Oproep aan Portugal om de soevereiniteit van Senegal en de rechten van het volk van Guinee-Bissau te respecteren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1971
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Burundi Burundi · Vlag van België België · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Nicaragua Nicaragua · Vlag van Polen Polen · Vlag van Sierra Leone Sierra Leone · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Syrië (1963-1972) Syrië
Guinee-Bissau en Senegal ten noorden.
Guinee-Bissau en Senegal ten noorden.

Resolutie 302 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 24 november 1971 werd met één onthouding en veertien stemmen voor aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De Verenigde Staten was het lid dat zich onthield. De resolutie riep Portugal wederom op om de soevereiniteit van Senegal en de rechten van de bevolking in Portugees-Guinea te respecteren.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Portugese koloniale oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen na de Tweede Wereldoorlog de dekolonisatie van Afrika op gang kwam, ontstonden ook in de Portugese koloniën op het continent onafhankelijkheidsbewegingen. In tegenstelling tot andere Europese landen voerde het dictatoriale regime dat Portugal destijds kende dertien jaar lang oorlog in Angola, Guinee-Bissau, Kaapverdië en Mozambique. Behalve in Guinee-Bissau kon het Portugese leger overal de bovenhand halen, maar de oorlog kostte handenvol geld en het land raakte internationaal geïsoleerd. Pas toen de Anjerrevolutie in 1974 een einde maakte aan de dictatuur, werden ook de koloniën als laatsten in Afrika onafhankelijk.

De rebellen in Portugees-Guinea werden gesteund door buurland Senegal. Het Portugese leger schond dan ook geregeld de grens tussen beide landen in de strijd tegen de rebellen. Senegal had hierover al verscheidene klachten ingediend bij de Verenigde Naties.

Inhoud[bewerken]

Men was diep bezorgd over het klimaat van onveiligheid en instabiliteit en de bedreiging van de vrede en veiligheid in de regio van Portugees-Guinea. Men was tevreden over de aanbevelingen die de missie die middels resolutie 294 ter plaatse was gestuurd had gedaan. De gebrekkige medewerking van Portugal aan die missie werd sterk betreurd. Hierdoor had de missie haar taak niet geheel kunnen uitvoeren.

Portugal werd opgeroepen de soevereiniteit en territoriale integriteit van Senegal te respecteren, alsook het recht op zelfbeschikking en onafhankelijkheid van het volk van Guinee-Bissau, en onmiddellijk maatregelen te nemen om het recht van dit volk te doen gelden. Indien dit niet gebeurde zouden verdere stappen worden overwogen.

Verwante resoluties[bewerken]

Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 302 op de Engelstalige versie van Wikisource.