Naar inhoud springen

Resolutie 294 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 294
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 15 juli 1971
Nr. vergadering 1572
Code S/RES/294
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Portugese koloniale oorlog
Beslissing Veroordeling Portugees geweld.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1971
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Burundi Burundi · Vlag van België België · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Nicaragua Nicaragua · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Sierra Leone Sierra Leone · Vlag van Somalië Somalië · Vlag van Syrië (1963-1972) Syrië
Senegal met de Portugese kolonie Guinee-Bissau aan de zuidwest-grens.

Resolutie 294 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 juli 1971 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen met dertien stemmen voor en twee onthoudingen van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De resolutie veroordeelde opnieuw het geweld dat Portugal gebruikte tegen Senegal, een buurland van Portugees-Guinea waar een onafhankelijkheidsoorlog woedde, en eiste van Portugal dat het Senegals soevereiniteit zou respecteren.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Portugese koloniale oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen na de Tweede Wereldoorlog de dekolonisatie van Afrika op gang kwam, ontstonden ook in de Portugese koloniën op het continent onafhankelijkheidsbewegingen. In tegenstelling tot andere Europese landen voerde het dictatoriale regime dat Portugal destijds kende dertien jaar lang oorlog in Angola, Guinee-Bissau, Kaapverdië en Mozambique. Behalve in Guinee-Bissau kon het Portugese leger overal de bovenhand halen, maar de oorlog kostte handenvol geld en het land raakte internationaal geïsoleerd. Pas toen de Anjerrevolutie in 1974 een einde maakte aan de dictatuur, werden ook de koloniën als laatste in Afrika onafhankelijk.

De rebellen in Portugees-Guinea werden gesteund door buurland Senegal. Het Portugese leger schond dan ook geregeld de grens tussen beide landen in de strijd tegen de rebellen. Senegal had hierover opnieuw klacht ingediend.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds resolutie 273 gebruikten Portugese troepen steeds meer geweld tegen Senegal. Nu hadden ze er ook herhaaldelijk antitank- en antipersoonsmijnen geplaatst. Opnieuw werd van Portugal geëist dat het de soevereiniteit en territoriale integriteit van Senegal zou respecteren. Secretaris-generaal U Thant werd gevraagd een missie ter plaatse te sturen om de feiten en de situatie na te trekken en aanbevelingen te doen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 294 op de Engelstalige Wikisource.