Resolutie 354 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 354
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 juli 1974
Nr. vergadering 1783
Code S/RES/354
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Eist tot staakt-het-vuren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1974
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek Wit-Russische SSR · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Irak (1963-1991) Irak · Vlag van Kenia Kenia · Vlag van Mauritanië (1959–2017) Mauritanië · Vlag van Peru Peru
Het Griekse-, het Turkse- en het VN-gedeelte van Cyprus.
Het Griekse-, het Turkse- en het VN-gedeelte van Cyprus.

Resolutie 354 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de VN-Veiligheidsraad met unanimiteit van stemmen aangenomen op 23 juli 1974.

Achtergrond[bewerken]

In 1974 brak het geweld tussen de Grieks- en de Turks-Cyprioten opnieuw in alle hevigheid los nadat Griekenland het eiland via een staatsgreep probeerde in te lijven. In juli 1974 viel Turkije het eiland binnen en bezette het noordelijke deel.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herbevestigt de voorwaarden in resolutie 353.
  • Eist dat alle vechtende partijen onmiddellijk voldoen aan paragraaf °2 van resolutie 353 die opriep tot een einde aan de gevechten en vroeg geen daden te stellen die de situatie kunnen verergeren.

Verwante resoluties[bewerken]

Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 354 op de Engelstalige versie van Wikisource.