Naar inhoud springen

Rhothonemys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rhothonemys
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Paleogeen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines
Onderorde:Pleurodira
Familie:Bothremydidae
Geslacht
Rhothonemys
Gaffney, Tong & Meylan, 2006
Typesoort
Rhothonemys brinkmani
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Rhothonemys[1] is een geslacht van uitgestorven pleurodire schildpadden dat werd ontdekt in het Paleogeen van Marokko.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht bestaat uitsluitend uit de typesoort Rhothonemys brinkmani in 2006 benoemd door Eugene S. Gaffney, Tong Haiyan en Peter Andre Meylan. De geslachtsnaam is afgeleid van het Griekse woord ῥώθων (rhothon) 'neus' en emys, 'zoetwaterschildpad', en verwijst naar de enorme centrale neusopening. De soortaanduiding brinkmani eert de paleontoloog Donald Brinkman.

Rhothonemys werd vermoedelijk ontdekt in het Ouled Abdoun-bekken van Marokko, in afzettingen die dateren uit het Paleogeen. Dit is niet zeker want het stuk werd betrokken van de illegale fossielenhandel. Het is bekend van het holotype AMNH 30521, een gedeeltelijke schedel, zonder het verhemelte en basicranium, en een onderkaak, deel van de collectie van het American Museum of Natural History.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende onderscheidende kenmerken werden vastgesteld, uniek voor de Bothremydidae. Het neusgat is groter dan bij alle bekende verwanten. Het bovenkaaksbeen is hoger en langer. De voorste helft van de schedel is proportioneel hoger. De buitenste richel op het verhemelte is dik in dwarsdoorsnede met een breed gekromd buitenvlak en een iets hol binnenvlak.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Rhotonemys werd in de Taphrosphyini geplaatst, als zustertaxon van een klade bestaande uit Phosphatochelys + Ummulisani.