Richilde van Henegouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Richildis van Henegouwen
1020-1086
Richilde Hainaut.jpg
Gravin van Henegouwen
Periode 1051 - 1070 (regent: Boudewijn I)
1070 - 1071 (regentes voor Arnulf)
1071 - 1076
(regentes voor Boudewijn II)
Voorganger Herman
Opvolger Arnulf (1070)
Boudewijn II (1076)
Gravin-gemalin van Vlaanderen
Periode 1051-1070
Voorganger Adela van Mesen
Opvolger Geertrui van Holland
Vader Reinier van Hasnon

Richilde (ca. 1035 - 15 maart 1086), gravin van Henegouwen tussen 1051 en 1076, wordt in de literatuur zowel Richilde van Henegouwen, als Richilde van Egisheim genoemd. De toenaam "van Egisheim" verwijst naar haar moederlijke afstamming (van Dagsburg-Egisheim). Haar mogelijke vader is Reinier van Hasnon, die afstamt uit het geslacht der Reiniers (kleinzoon van Lambert I van Leuven).

Richilde mag beschouwd worden als de grondlegster van het graafschap Henegouwen. Zij trouwde eerst omstreeks 1040 op 5-jarige leeftijd met Herman van Bergen, graaf van Bergen en graaf in het zuidelijke deel van de Brabantgouw. Omwille van Richilde's erfrechten werd deze ca. 1049 door keizer Hendrik III van het Heilige Roomse Rijk ook het bestuur van het markgraafschap Valencijn toevertrouwd. Na Hermans voortijdige dood (1051) hertrouwde zij, in strijd met de voorschriften van het canonieke recht, in 1051 op 16-jarige leeftijd met haar neef Boudewijn VI van Vlaanderen (5e graad bloedverwantschap). Boudewijn en Richilde werden in 1052 in de ban gedaan door de bisschop van Kamerijk maar dit werd ongedaan gemaakt door paus Leo IX. Haar kinderen uit haar eerste huwelijk werden geestelijken, zodat ze opvolging door kinderen uit haar tweede huwelijk niet zouden belemmeren. Toen Boudewijn in 1070 overleed, regeerde Richilde korte tijd over de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen, als regentes voor Arnulf III, oudste zoon uit haar tweede huwelijk.

Om haar positie te versterken trouwde ze nog in 1070 voor de 3de maal met de machtige Normandische edelman Willem FitzOsbern, die grote bezittingen had verworven in Engeland. Dit was echter geen belemmering voor haar zwager, Robrecht de Fries om de macht te grijpen in het graafschap Vlaanderen. Richilde kreeg steun van Willem de Veroveraar, koning Filips I van Frankrijk en graaf Hendrik II van Leuven. Maar het leger van Richilde werd verslagen in de Slag bij Kassel (1071), waar haar zoon Arnulf en haar echtgenoot Willem sneuvelden. Na deze rampzalige afloop verkocht Richilde haar graafschappen aan Theoduinus, bisschop van Luik. Deze gaf ze vervolgens in leen aan de hertog van Neder-Lotharingen, die op zijn beurt de graafschappen in leen gaf aan Richilde. Via deze leenroerige constructie kwam het eigenlijke graafschap Henegouwen tot stand en kon het gevrijwaard worden voor Richilde's jongste zoon, Boudewijn II. Met het geld dat ze hierdoor verkreeg financierde ze in 1072 een nieuwe veldtocht tegen Vlaanderen maar haar leger werd al bij Bergen verslagen.

Van Richilde is verder bekend dat ze in 1082 op bedevaart ging naar Rome maar dat ze onderweg door Arnold de graaf van Chiny tot 1084 gevangen werd genomen. Richilde werd evenals haar tweede echtgenoot Boudewijn, begraven in de door hen begunstigde abdij van Hasnon.

Kinderen uit haar eerste huwelijk:

Kinderen uit haar tweede huwelijk:

Literatuur[bewerken]

Zie ook[bewerken]