Rinnegom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rinnegom
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rinnegom (Noord-Holland)
Rinnegom
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Bergen
Coördinaten 52° 37′ NB, 4° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,27 km²
Inwoners (2007) 210
Detailkaart
Kaart van Rinnegom
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Rinnegom is een woonplaats in de gemeente Bergen, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De plaats heeft 210 inwoners (2007).

Rinnegom ligt tussen Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen, en grenst aan de Broekakkers en de Sammerpolder richting Heiloo. Richting het westen, de duinen, begint 'de Bleek'.

De plaats komt in de 11e eeuw voor als Rinighem, in 1162 als Rinnighem en Rinninghem. De plaatsnaam zou verwijzen naar een woning (heem) van de lieden van ene Rinno. Ook wordt gedacht aan de mogelijkheid dat hier ooit de Rijn uitmondde.

In Rinnegom stond er tot 1970 langs de doorgaande Herenweg de Rooms-Katholieke kerk Sint Adelbertus. In deze kerk werden tot december 1964 nog eucharistievieringen gehouden, waarna men een nieuwe kerk betrok in de dorpskern van Egmond-Binnen. De kerk heeft een tijdlang te koop gestaan en er waren plannen om het als opslagplaats te gebruiken, en/of om er een motel in te vestigen. Ondanks alle plannen bleef de 110 jaar oude kerk leegstaan, en in juli 1967 ving men aan met de sloop. Het kerkhof is in gebruik gebleven.

Het café Koentje van der Molen en Ringobar (voorheen café De Kroon van Zwart) aan de overkant is er echter nog altijd, tegenwoordig restaurant Creightons. Nabij dit restaurant ligt richting het oosten de Rinnegommerlaan. Vanaf de jaren 30 van de twintigste eeuw wordt deze weg doorkruist de Heilooër Zeeweg. Deze weg is aangelegd ter werkverschaffing. De Rinnegommerlaan bestaat sindsdien uit twee delen, het eerste gedeelte tot aan de Heilooër Zeeweg en na 350 meter gaat de weg nog ruim een kilometer door in de Sammerpolder. De weg is doodlopend en eindigt bij de laatste boerderij.

Zie de categorie Rinnegom van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.