Rivierkreeften

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kvdrgeus (overleg | bijdragen) op 2 aug 2019 om 10:15.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Rivierkreeften
Rivierkreeften
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Malacostraca (Hogere kreeftachtigen)
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Infraorde:Astacidea (Kreeften)
--
--
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De rivierkreeften vormen een groep van kreeftachtigen, bestaande uit twee superfamilies en drie families. De families zijn nauwer verwant met de zeekreeften dan met andere families als langoesten. Er zijn verschillende soorten rivierkreeften, die allemaal gemeenschappelijk hebben dat ze in zoet water leven, in tegenstelling tot vrijwel alle andere kreeften. De meeste soorten zijn zeer gevoelig voor vervuiling, enkele uitzonderingen daargelaten. Enkele bekendere rivierkreeften zijn;

Verschillende soorten rivierkreeften worden ook gebruikt als voedsel, zie ook kreeft (voeding). Omdat een aantal soorten vrij klein blijft, zijn ze ook geschikt als aas bij het vissen.[bron?] Ook kunnen ze als voedsel voor aquariumvissen worden aangeboden, cichliden bijvoorbeeld eten rivierkreeftjes.[bron?] In Nederland en België komt ook een soort voor, de Europese rivierkreeft, maar deze is beschermd en wordt zeldzamer. Ook een schimmelinfectie zwakt de populaties af en de soort wordt verdrongen door zijn Amerikaanse neef (de rode rivierkreeft).

Zweden en Finland

In Zweden en Finland is het een traditie vrienden uit te nodigen voor een kreeftenfeestje, een maaltijd van rivierkreeften. Er wordt in de schil gekookte nieuwe aardappelen met dille bij gegeten. Er wordt veel gezongen en veel wodka bij gedronken.

Taxonomie