Roberto Devereux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Roberto Devereux, Conte di Essex is een opera in drie bedrijven van Gaetano Donizetti op een libretto van Salvatore Cammarano, gebaseerd op de tragedie Elisabeth de l'Angleterre van François Ancelot. De eerste opvoering vond plaats in het Teatro San Carlo te Napels in 1837. De opera bleek een geweldig succes en wordt nog steeds regelmatig opgevoerd. Het is een van de drie 'koninginnenopera's'. Benjamin Britten gebruikte later hetzelfde gegeven voor zijn opera Gloriana.

Rolverdeling[bewerken]

Rol Stemsoort Premièrebezetting, 29 oktober 1837
Elisabetta, Koningin van Engeland sopraan Giuseppina Ronzi de Begnis
De Hertog van Nottingham bariton Paul Barroilhet
Sara, Hertogin van Nottingham mezzosopraan Almerinda Manzocchi Granchi
Robert Devereux, Earl van Essex tenor Giovanni Basadonna
Lord Cecil tenor Timoleone Barattini
Sir Gualtiero Raleigh bas Anafesto Rossi
Een page contra-alt
Een dienaar van Nottingham bas Giuseppe Benedetti
Lords van het parlement, ridders, schildknapen, pages, lijfwachten van Nottingham

Synopsis[bewerken]

Plaats: Londen, Engeland
Tijd: 1598, gedurende de regering van koningin Elizabeth I

Eerste bedrijf[bewerken]

Eerste toneel: De grote zaal van Westminster

Sara (mezzosopraan), de hertogin van Nottingham, leest ontroerd het verhaal van Rosamond Clifford. Koningin Elisabetta treedt binnen en begroet haar met genegenheid. Ze vertelt haar dat ze Roberto zal ontvangen, hoewel ze bang is dat hij haar met een ander bedriegt. Zelfs nu hij uit Ierland teruggekeerd is onder beschuldiging van verraad, is ze bereid hem te vergeven, op voorwaarde dat hij nog steeds van haar houdt. Ze vertrouwt Sara toe dat het leven zonder hem niets waard is. Sara voelt zich hieronder erg ongemakkelijk.
Dan treedt Lord Cecil binnen met het executiebevel voor Roberto. Elisabetta weigert, omdat er volgens haar geen adequaat bewijs is voor zijn verraad. Dan kondigt een page Roberto's aankomst aan. Elisabetta roept hem binnen, waarbij zij uiting geeft aan haar hoop dat het liefde is die hem naar haar terugvoert. Wanneer Roberto binnenkomt, stuurt ze de hovelingen weg. Ze geeft hem een hint dat ze bereid is hem te vergeven, en herinnert hem aan de ring die zij hem gaf, die altijd de waarborg voor zijn veiligheid zou zijn. Ze begint hem uit te horen over zijn bedoelingen, en hij neemt per abuis aan dat zij weet dat hij verliefd is geworden. Hij probeert deze fout te verhullen, maar haar woede is gewekt. Ze zegt zijn bruid naar het altaar te willen leiden, als hij haar naam maar noemt. Roberto ontkent dat hij verliefd is, maar Elisabetta is razend en ze besluit dat hij moet sterven, en beent weg. De hertog van Nottingham treedt binnen en omhelst zijn vriend Roberto. Nottingham is overstuur, zowel vanwege zijn zorgen over het lot van zijn vriend, als over zijn vrouw Sara, die schijnbaar gebukt gaat onder een onbekend verdriet, en die hij laatst huilend vond boven een blauwe sjaal die zij aan het borduren was. Dan keert Cecil terug en maant Nottingham met hem mee te komen naar de Raad om te beslissen over Roberto's lot. Nottingham verzekert zijn vriend zijn best te doen hem te verdedigen.

Tweede toneel: Sara's appartementen

In haar appartementen overdenkt Sara de gevaren die Roberto bedreigen. Plotseling verschijnt hij, gehuld in een lange mantel. Onmiddellijk beschuldigt hij haar van trouweloosheid, maar ze vertelt dat gedurende zijn afwezigheid haar vader is gestorven, en dat de koningin erop stond haar, tegen haar wil, te laten trouwen met Nottingham. Ze herinnert hem aan de ring die Elisabetta hem gaf, maar hij rukt die van zijn vinger en gooit hem op de tafel, zwerend dat hij alleen zijn leven voor Sara zal geven. Deze maant hem te vluchten, en Roberto begrijpt dat ze nog steeds van hem houdt. Ze geeft hem een blauwe sjaal als teken van haar liefde, en dan wensen ze elkaar vaarwel.

Tweede bedrijf[bewerken]

De grote zaal van Westminster

De verzamelde hovelingen wachten ongeduldig op nieuws omtrent nieuws van de Raad over Roberto's lot. De koningin verschijnt als Cecil binnenkomt en aankondigt dat Roberto, ondanks Nottinghams verdediging, ter dood is veroordeeld. Sir Walter Raleigh komt binnen en vertelt de koningin dat hij haar orders uitgevoerd heeft door Roberto te volgen en te arresteren. Hij rapporteert dat hij hem onderzocht heeft op belastende brieven, en daarbij op zijn hart een blauwe sjaal vond, die Elisabetta vervolgens boos onderzoekt en dan wegstopt. Ze draagt Raleigh op Roberto voor haar te brengen. Nottingham treedt binnen met het executiebevel om het de koningin te laten tekenen, maar voordat hij het overhandigt smeekt hij de koningin het leven van zijn vriend te sparen. Elisabetta wil hem niet aanhoren, en zegt dat ze het bewijs van zijn trouweloosheid in handen heeft. Roberto wordt binnengebracht. De koningin wendt zich woedend tot hem, en toont hem de blauwe sjaal. Bij het aanzicht hiervan lijken zowel Roberto als Nottingham door de bliksem getroffen. Elisabetta bijt Roberto toe dat het beter ware dat hij voor dit uur gestorven was. Nottinghams jaloezie is groeiende naarmate hij Roberto observeert, en zijn bleekheid en ongemak ziet. Roberto beseft dat hij nu van twee kanten belaagd wordt, enerzijds door de woedende koningin, anderzijds door de bedrogen echtgenoot. Nottingham roept om zijn zwaard, maar Elisabetta herinnert hem eraan dat hij al onthoofd gaat worden. Dan wendt ze zich weer tot Roberto en eist de naam van haar rivale. Roberto antwoordt dat hij liever sterft. Nu nog kwader tekent ze het executiebevel en stelt dat hij de volgende dag bij zonsopgang onthoofd zal worden. Blind van woede stuurt ze hem weg.

Derde bedrijf[bewerken]

Eerste toneel: Sara's appartement

Alleen in haar appartement ontvangt Sara van een trouwe dienaar een laatste brief van Roberto. Ze leest dat zij de ring naar Elisabetta moet brengen en haarzelf aan de genade van de koningin moet overgeven. Als ze op het punt staat te vertrekken, komt Nottingham binnen, die haar de brief ontneemt en haar van trouweloosheid beschuldigt. Ze pleit haar onschuld, en probeert naar de koningin te rennen. Nottingham houdt haar tegen en geeft zijn bedienden opdracht haar gevangen te houden. Ze smeekt hem haar te laten gaan, maar hij is vastbesloten haar vast te houden totdat Roberto is geëxecuteerd. Razend gaat hij af, terwijl Sara in onmacht valt.

Tweede toneel: Tower of London

In zijn cel in de Tower hoopt Roberto dat Sara de ring naar Elisabetta heeft gebracht. Hij wil enkel nog leven om haar onschuld te verdedigen en dan door Nottinghams zwaard te sterven. Een treurmars weerklinkt en Raleigh verschijnt om hem naar het schavot te leiden.

Derde toneel: De grote zaal van Westminster

In de grote zaal van Westminster zit Elisabetta ongeduldig op een sofa. Haar hofdames staan zwijgend en bedroefd om haar heen. Elisabetta vraagt zich af waarom Sara niet bij haar is om haar te troosten. Ze hoopt dat Roberto haar de ring op tijd zal sturen. Ze is zelfs bereid hem met zijn geliefde te laten trouwen, hoewel zij zelf dan verlaten wordt. Cecil komt haar vertellen dat Roberto op weg is naar het schavot. Dan rent Sara binnen en overhandigt de koningin de ring, en bekent dat zij haar rivale is. Elisabetta geeft ogenblikkelijk opdracht de executie te stoppen, maar dan klinkt het kanonschot dat de dood van Roberto verkondigt. Nottingham komt binnen, vol vreugde dat zijn wraak voltrokken is. Elisabetta wendt zich tot de Nottinghams en vraagt waarom het brengen van de ring vertraagd is. Nottingham vertelt haar trots dat hij bloed wilde en kreeg. Elisabetta geeft de order hem weg te voeren, en in een visioen ziet zij de hoofdloze Roberto. Elisabetta wil nu nog enkel sterven, en dat Jacobus van Schotland de Engelse troon bestijgt. Ze valt terug op de sofa, de ring tegen haar lippen drukkend.

Geselecteerde opnamen[bewerken]

Jaar Rolverdeling
(Elisabetta, Sara, Nottingham, Roberto)
Dirigent,
operagezelschap en orkest
Label
1964 Leyla Gencer,
Anna Maria Rota,
Ruggiero Bondino,
Piero Cappuccilli
Mario Rossi,
koor en orkest van het Teatro San Carlo
Audio CD:
Cat:
(live uitvoering)
1968 Montserrat Caballé,
??
Piero Cappuccilli,
??
Carlo Felice Cillario Audio CD:
Cat:
(live uitvoering)
1969 Beverly Sills,
Beverly Wolff
Peter Glossop,
Róbert Ilosfalvy
Sir Charles Mackerras,
Royal Philharmonic Orchestra
en het Ambrosian Opera Chorus
Audio CD:
Cat:
1970 Beverly Sills,
Susanne Marsee
Plácido Domingo,
Louis Quilico
Julius Rudel,
koor en orkest van de New York City Opera
Audio CD: HRE
Cat: HRE-374-3
1994 Edita Gruberová,
Delores Ziegler,
Ettore Kim,
Don Bernardini
Friedrich Haider
Orchestre Philharmonique de Strasbourg
en het koor van de Opéra du Rhin
Audio CD: Nightingale
Cat: 190100-2
1998 Alexandrina Pendatchanska,
??
Giuseppe Sabbatini
Roberto Servile
Alain Gungal
koor en orkest van het Teatro San Carlo
DVD: Image Entertainment
Cat:
2002 Nelly Miricioiu,
Sonia Ganassi,
Roberto Frontali,
Jose Bros
Maurizio Benini
koor en orkest van het Royal Opera House Covent Garden
Audio CD: Opera Rara
Cat: ORC24
2006 Edita Gruberová,
Jeanne Piland,
Albert Schagidullin,
Roberto Aronica
Friedrich Haider
Bayerische Staatsorchester en koor
DVD: Deutsche Grammophon
Cat: 073 418-5