Rode dophei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rode dophei
Rode dophei
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Asteriden
Orde:Ericales
Familie:Ericaceae (Heidefamilie)
Geslacht:Erica (Dophei)
Soort
Erica cinerea
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rode dophei op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De rode dophei of grauwe dophei (Erica cinerea) is een plant uit de heidefamilie. De plant wordt in West-Europa aangetroffen op droge heidevelden of in open bossen op voedselarme zandgronden. In Nederland komt rode dophei maar op enkele plaatsen voor. Ook in België is de plant zeldzaam, ze komt enkel voor in de Limburgse Kempen en in het Houtland rond Brugge, zoals in het Rode dopheidereservaat, Domein Zevenkerken en Beisbroek. In Vlaanderen is de soort wettelijk beschermd als Rode Lijstsoort.[1]

De struikvormige plant kan een hoogte bereiken van 60 cm. De 3-6 mm lange bladeren zijn lijnvormig en in kransen geplaatst. De plant bloeit van juli tot in september. De bloemen zijn klok- of urnvormig, worden 5-6 mm lang en zijn donkerroze of purperkleurig. De bloemen groeien in tros. Na de bloei vormen zich veelzadige doosvruchten.

De plant komt vooral voor op heidegebieden met een droge, zure en arme zandgrond. Landduinen zijn ideale biotopen, al wordt de plant soms ook in bossen aangetroffen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Rode Dopheide komt van nature voor in West-Europa. Vooral in Engeland en Ierland, Frankrijk, Spanje en in het zuiden van Noorwegen is de plant sterk vertegenwoordigd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Erica cinerea van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.