Roe vs. Wade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roe vs. Wade
Seal of the United States Supreme Court.png

Hooggerechtshof van de Verenigde Staten van Amerika

Behandeld vanaf: 13 december 1971

Vonnis uitgesproken: 22 januari 1973

Volledige naam: Jane Roe, et al. v. Henry Wade, District Attorney of Dallas County
Citaties: 410 U.S. 113; 93 S. Ct. 705; 35 L. Ed. 2d 147; 1973 U.S. LEXIS 159
Voorgeschiedenis:
Vonnis
De Texaanse abortuswetgeving was volgens het hof ongrondwettelijk en schond de grondwettelijke rechten van een vrouw op privacy.
Rechters
Opperrechter Warren Burger
Rechters William Douglas, William Brennan, Potter Stewart, Byron White, Thurgood Marshall, Harry Blackmun, Lewis Powell, William Rehnquist
Individuele meningen
Meerderheid geleid door: Blackmun
Samen met: Burger, Douglas, Brennan, Stewart, Marshall, Powell
Overeenstemming van: Burger
Overeenstemming van: Douglas
Overeenstemming van: Stewart
Tegengestelde opinie van: White
Samen met: Rehnquist
Tegengestelde opinie van: Rehnquist
Toegepaste wetten
Het veertiende amendement van de Grondwet van Amerika; Tex. Code Crim. Proc. arts. 1191-94, 1196

Roe vs. Wade is een arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973, waarin dit hof een oordeel uitsprak over de toenmalige abortuswetgeving in de Verenigde Staten. Het hof oordeelde dat de meeste wetten die de praktijk van abortus verboden of hiervoor restricties oplegden ongrondwettelijk waren, omdat het hof oordeelde dat het 'recht op abortus' besloten lag in het grondwettelijke 'recht op privacy'. Met dit arrest werd de toenmalige wetgeving van de verschillende staten opgeheven. Het is een van de meest controversiële uitspraken geweest uit de geschiedenis van het Amerikaans Hooggerechtshof.

Betrokken personen[bewerken]

Jane Roe (een alias voor Norma McCorvey) was een alleenstaande vrouw uit Dallas. Henry Wade was de openbare aanklager van Dallas County. De zaak kwam naar voren in maart 1970 op aansporen van Sarah Weddington, een jonge advocate uit Austin, die van oordeel was dat de toen vigerende abortuswetgeving in Texas ongrondwettelijk was in de zin dat ze een aanslag betekende op de privacyrechten van de vrouw.

Jane Roe verandert haar zienswijze ten opzichte van abortus[bewerken]

In deze zaak is het opmerkelijk dat Jane Roe, wier echte naam Norma McCorvey is, ondertussen in de jaren 1990 een boegbeeld is geworden van de pro-life-beweging. De toen 43-jarige McCorvey was 'tot inkeer gekomen' na een documentaire over abortus. Ze heeft het 'licht' gezien, naar eigen zeggen, vriendschap gesloten met de evangelische dominee Philip Benham en haar verhouding met de 40-jarige Connie Gonzales verbroken. Sterker nog, ze heeft actief meegedaan in een betoging tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk.

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gaf tijdens het derde debat met zijn tegenstander Hillary Clinton in oktober 2016 aan dat het wijzigen van het oordeel in deze zaak een van de eerste punten is die hij als eventueel toekomstig president wil aankaarten.[1]

Zie ook[bewerken]