Naar inhoud springen

Rookglimschoteltje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rookglimschoteltje
Rookglimschoteltje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Onderklasse:Lecanoromycetidae
Orde:Lecanorales
Familie:Ramalinaceae
Geslacht:Lecania
Soort
Lecania naegelii
(Hepp) Diederich & Van den Boom (1994)
sporen
Synoniemen

Bacidia naegelii

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rookglimschoteltje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het rookglimschoteltje (Lecania naegelii) is een korstmos uit de familie Ramalinaceae. Het groeit op de bast van loofbomen en struiken onder vrij zonnige omstandigheden op lage hoogte. Zeer zelden op voedselrijke rotsen, vaak voorkomend in niet-verontreinigde gebieden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

Het thallus is lichtgroen-grijs, asgrauw of wit of bleek bruingrijs. Apothecia staan verspreid maar vaak in kleine groepjes en hebben een diameter van 0,2-0,6(-0,8) mm. De kleur van een apothecium is wit, blauwgrijs, grijsbruin tot zwart, vaak gevlekt, geelachtig roze of vertroebeld vleeskleur, roze, bijna roodbruin tot donkerbruin en dan zwart wordend. Onder vochtige omstandigheden zijn bleek en doorschijnend. De pycnidia zijn zeer zeldzaam aanwezig en zijn ca. 120 µm in diameter.

Het rookglimschoteltje heeft de volgende kleurreacties: K-, C-, P-.

Microscopische kenmerken

De asci zijn 8-sporig. De ascosporen zijn 4-cellig, hyaliene, langwerpig tot spoelvormig tot ellipsoïde of dactyloïde, vaak gebogen tot bijna reniform. De sporenmaat is 14-20 × 4-5,5 µm. Pycnidia meten 14-18 × 0,8 µm ook macroconidia 33-44 × 1,2-1,5 µm en 7-9-septaat (Ekman 1996).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is wijdverbreid in heel Europa, Noord-Amerika en Azië. In Nederland komt het vrij zeldzaam voor. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Ramalinaceae werd vaak beschouwd als soort in het geslacht Bacidia, waar het niet thuishoort. In 1994 is het overgeplaatst naar het geslacht Lecania. Moleculair onderzoek heeft aangetoond dat Lecania naegelii nauw verwant is aan Bacidina phacodes (Ekman 2001), maar deze is nog niet heringedeeld.