Naar inhoud springen

Rosettenevel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rosettenevel
Rosettenevel
Sterrenbeeld Eenhoorn (Monoceros)
Type H-II-gebied en Open sterrenhoop
Messieraanduiding geen
NGC NGC 2237-9, 2244, 2246
Rechte klimming 06u32,3m
Declinatie
(Epoche 2000)
+05° 03'
Magnitude 9,0
Afstand 5000 lichtjaar
Schijnbare afmeting 80 x 60 boogminuten (nevel)
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

De Rosettenevel of Rozetnevel[1] is een H-II-gebied in het sterrenbeeld Eenhoorn (Monoceros). De nevel is geassocieerd met een open sterrenhoop waarvan de sterren de nevel doen oplichten. Het complex heeft de volgende aanduidingen in de NGC-catalogus:

De Rosettenevel bevindt zich op een afstand van ongeveer 5000 lichtjaar van de Aarde (hoewel de schattingen vrij ver uiteenlopen), en meet zo'n 130 lichtjaar in diameter. De massa van de nevel wordt geschat op ongeveer 10 000 zonsmassa's.

De open sterrenhoop in de Rosettenevel is ontstaan uit materie van de nevel; stervorming is nog steeds aan de gang in het complex. De straling van de hete, jonge sterren leidt ertoe dat de nevel op zijn beurt weer licht uitzendt.

Onderzoek met het Chandra X-Ray Observatory in 2001 heeft de aanwezigheid aangetoond van een groep hete sterren in het centrum van de Rosettenevel, die het gebied rondom de sterren hebben verhit tot een temperatuur van zo'n 6 miljoen kelvin. Door deze hoge temperatuur zendt dit gebied veel röntgenstraling uit.

De Rosettenevel voor de amateurastronoom[bewerken | brontekst bewerken]

De Rosettenevel is moeilijk visueel waar te nemen. Een telescoop met een lage vergroting, alsook een zeer donkere waarneemlocatie, zijn vereisten. Fotografisch is de nevel, inclusief de rode kleur, eenvoudiger vast te leggen. De sterrenhoop NGC 2244 in de nevel is eenvoudig te zien met een verrekijker of kleine telescoop.

Close-up van de Rosettenevel in de H-alfa lijn van waterstof.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft media­bestanden in de categorie Rosette Nebula.