Naar inhoud springen

Rosmolen Zeddam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Quistnix (overleg | bijdragen) op 19 jan 2020 om 11:55. (Zie ook)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Rosmolen Zeddam
Rosmolen Zeddam
Basisgegevens
Plaats Zeddam
Bouwjaar 1546
Type rosmolen
Kenmerken 1 koppel maalstenen
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  9291
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Rosmolen Zeddam is een rosmolen in Zeddam in Gelderland.

Geschiedenis

De rosmolen werd in 1546 gebouwd als aanvulling op en tegenover de al bestaande Grafelijke windmolen, in opdracht van de toenmalige eigenaren de Graven Van den Bergh. De graven verpachtten na de bouw van de rosmolen de complete locatie met torenmolen en de molenaar gebruikte de rosmolen als er te weinig wind was om te kunnen malen met behulp van het paard van de boer. In 1866 werd de molen verkocht en gesloopt als rosmolen. In 1974 werd met behulp van de originele bouwtekeningen die bewaard waren gebleven in het archief van het Huis Bergh de rosmolen herbouwd.

Omschrijving

De molen is gevestigd aan de Bovendorpsstraat 21 en momenteel in eigendom van de Stichting Oswaldusgilde. Het maalwerk wat bestaat uit 1 koppel maalstenen wordt voortbewogen door een paard. De molen is onderdeel van een compleet bedrijf dat werkt met windaandrijving en paardenkracht gecombineerd. Het molengebouw heeft buitenwerkse maten van 9 meter 30 bij 13 meter 55 met een nokhoogte van 6 meter 75. In de voorgevel bevinden zich een dubbele deur en een enkele deur. Binnen bestaat de vloer deels uit estriken en deels uit een lemenvloer bestrooid met grof zand waar het paard loopt. Het grote kamwiel heeft 340 kammen en is voorzien van een steekcirkel met binnendiameter van 7 meter 25 en een buitendiameter van 7 meter 29. Het rondsel heeft een steekcirkel van 40,9 centimeter en bezit 19 staven. Bij een normale stapgang van het paard die een gang loopt van 5 kilometer per uur maakt het grote wiel 5 toeren per minuut en de steen 90. Indien van de windmolen gebruik wordt gemaakt is de capaciteit tienmaal zo groot.

Functie en exposities

In de molen is een kleine verzameling zwerfstenen tentoongesteld die bijeengebracht is door een voormalig dierenarts uit het dorp, wijlen dokter J. Hoogland alsmede een vaste mineralencollectie. Ook worden er regelmatig kunstexposities gehouden. De molen is in de zomer elke zaterdag en zondag voor het publiek geopend en is in bedrijf. De rosmoleninstallatie wordt dan voortbewogen door een paard.

Zie ook


Zie de categorie Rosmolen, Zeddam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.