Ruiterberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruiterberg
Tekst poortgebouw De Ruiterberg
Tekst poortgebouw De Ruiterberg
Hoogte 57,9 m
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 23′ OL
Ligging Doorn
Gebergte Utrechtse Heuvelrug
Ruiterberg (Nederland)
Ruiterberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Oude landhuis De Ruiterberg in 1927. Verwoest in 1940-1945

De Ruiterberg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. De heuvel ligt ten noordoosten van Doorn in het gebied van de Kaapse Bossen en maakt onderdeel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. Op ongeveer 750 meter naar het westen ligt de Doornse Kaap, zo'n 1,5 kilometer oostelijk ligt de Foldocusheuvel en op zo'n 2,7 kilometer ten zuidoosten ligt de Darthuizerberg. Zo'n 600 meter ten zuiden van de top liggen de N225 en het Doornse Gat.

Gedurende een aantal jaren hebben er op de Ruiterberg enige zwerfkeien gelegen die afkomstig waren uit de zandafgraving van de Nederlandse Spoorwegen bij Maarn. Bij de inrichting van het zwerfsteneneiland op de plaats van de afgraving werden de stenen daarheen verplaatst en opgenomen in het aardkundig monument.

De heuvel is ongeveer 57,9 meter hoog.[1]

Landgoed De Ruiterberg[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Ruiterberg ligt de buitenplaats De Ruiterberg met een geometrisch aangelegde tuin. Aan de noordzijde heeft het huis een korte zichtas, aan de zuidzijde een langere.

In 1916 begon men met de aanleg van buitenplaats De Ruiterberg, de laatste buitenplaats die in Doorn werd gesticht. Dit gebeurde in opdracht van eigenaar J. Wilmink die hiervoor architect J.C. Wentink en tuinarchitect P.H. Wattez aantrok. In 1917 begon men met de bouw van het huis, het poortgebouw, een carrévormige hoeve, een jachthuisje met kleine oranjerie en een ijskelder. Het terrein werd door de Apeldoornse tuinarchitect P.H. Wattez in ruitvormige plateaus opgedeeld. Het landhuis stond op het hoogste plateau.

In de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis verwoest.

In 1950 werd het landhuis herbouwd naar het ontwerp van architectenbureau Sutterland in de stijl van de Delftse School. In 1956 werd het landgoed aangekocht door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten.

Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1916 - J. Wilmink
  • 1923 - Willem Daniel Cramer jr.
  • 1956 - 1997 Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten
  • 1997 -

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ruiterberg (Doorn) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Rijksmonument in Utrechtse Heuvelrug