Rutger Groot Wassink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rutger Groot Wassink
Groot wassink high.jpg
Algemene informatie
Geboren 5 juli 1974
Geboorteplaats Doetinchem
Functie Wethouder in de gemeente Amsterdam
Sinds 30 mei 2018
Partij GL
Politieke functies
2006-2010 Stadsdeelraadslid Amsterdam Westerpark (fractievoorzitter)
2010-2011 Stadsdeelraadslid Amsterdam-West (fractievoorzitter)
2012-2014 Stadsdeelraadslid Amsterdam-West
2014-2018 Gemeenteraadslid in Amsterdam (fractievoorzitter)
2018-heden Wethouder in Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Rutger Groot Wassink (Doetinchem, 5 juli 1974) is een Nederlands politicus van GroenLinks (GL). Hij is sinds 2018 wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering in Amsterdam. Eerder was hij voorzitter van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks.

Politieke loopbaan in Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 werd Groot Wassink gekozen in de raad van stadsdeel Westerpark, waar hij in 2008 fractievoorzitter werd. In 2009 schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma van GroenLinks Amsterdam en werd hij gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks Amsterdam West. Na de verkiezing was hij fractievoorzitter, totdat hij in 2011 zijn zetel opgaf om Bart Snels op te volgen als politiek coördinator van GroenLinks in de Tweede Kamer. In 2012 werd hij persoonlijk medewerker van Bram van Ojik. In 2013 werd hij in een ledenreferendum gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks Amsterdam.[1] Tussen 2014 en 2018 was hij vervolgens fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam.

Bij de verkiezingen van maart 2018 werd Groot Wassink weer lijsttrekker. Toen hij meeliep in een demonstratie tegen racisme werd hij volgens Het Parool onthaald als de leider van links.[2] GroenLinks werd in Amsterdam met tien zetels vervolgens de grootste partij en haalde de burgemeestersbenoeming van Femke Halsema binnen.[3]

Na de verkiezingen van maart 2018, werd Groot Wassink wethouder.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Rutger Groot Wassink volgde de mavo en de havo. Hij bleef twee keer zitten en ging uiteindelijk als eerste in zijn familie aan de universiteit studeren. Hij studeerde eerst een jaar Ruslandkunde aan de Universiteit Utrecht, en stapte daarna over op geschiedenis, iets wat hij zich al jaren eerder had voorgenomen.[4] Hij studeerde af in de politieke geschiedenis met een scriptie over de ideologie van de Rote Armee Fraktion (RAF). Na zijn studie was hij achtereenvolgens projectmedewerker bij het partijbureau van GroenLinks, beleidsmedewerker bij de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) en politiek coördinator bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. In 2008 richtte hij samen met anderen Papa+ op, een actiegroep die zich inzette voor een betere verdeling van arbeid en zorg.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]