Ruwe iep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruwe iep
De takken van de ruwe iep kunnen de grond raken
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Ulmaceae (Iepenfamilie)
Geslacht:Ulmus (Iep)
soort
Ulmus glabra
Huds. (1762)
Ruwe iep
Ulmus glabra 'Camperdownii'
'Pendula'
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ruwe iep op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De ruwe iep (Ulmus glabra) of bergiep is een boom uit de iepenfamilie (Ulmaceae) die van nature voorkomt in Noord- en Midden-Europa en in westelijk Azië. De soort is veel te zien in stadsparken en op kerkhoven. De boom groeit het beste op stikstofhoudende grond.

Botanische beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Bladeren

De boom heeft een brede, koepelvormige kroon met takken die ombuigen en kronkelen. De laagstgeplaatste takken raken soms de grond (zie foto). De bergiep kan een hoogte bereiken van ongeveer 40 meter.[1]

De boomschors is glad en zilverachtig grijs bij jonge bomen. Als de boom ouder wordt, verandert de schors. Deze wordt dan bruin en krijgt een netwerk van brede, grijsbruine richels.

De boom heeft stevige, roodbruine twijgen. In de jeugd zijn deze bedekt met kleine haartjes. De knoppen zijn spits en dof roodbruin en zijn bedekt met rode haartjes. De bloemknoppen zijn ronder en zitten lager.

De bladeren zijn eirond tot omgekeerd eirond. Ze zijn toegespitst en hebben een erg scheve bladvoet. De bladrand is dubbelgetand. De bladeren kunnen maximaal 18 × 9 cm groot worden, maar zijn vaak circa 14 × 7 cm groot. De bladsteel is harig en heeft een lengte van 2-5 mm. De bovenzijde van het blad is donkergroen en erg ruw. De onderzijde is bleker van kleur. Ook is de onderkant zachtbehaard.

De ruwe iep heeft donkere, paarsrode bloemen. Deze komen aan de boom te zitten voordat de bladeren uitlopen. De bloemen vormen dichte kluwens. De vruchten zijn heldergroene vleugels met een nootje in het midden. Ze hangen in trossen en zijn al zichtbaar voordat het blad verschijnt. Voordat ze afvallen (in juni) worden ze bruin.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De ruwe iep levert zwaar, taai hout dat gebruikt kan worden voor boten en wagens, voor handvatten van gereedschap en voor ruw timmerwerk.

Voedselplant[bewerken | brontekst bewerken]

De ruwe iep is een waardplant voor de iepenpage en voor de gehakkelde aurelia.

Cultivars[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ulmus glabra 'Pendula'
  • Ulmus glabra 'Camperdownii'
  • Ulmus glabra 'Lutescens'
  • Ulmus glabra 'Purpurea'

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Ulmus glabra op Wikimedia Commons.