Ruwvruchtige populier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruwvruchtige populier
Populus lasiocarpa 01 by Line1.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Orde:Malpighiales
Familie:Salicaceae (Wilgenfamilie)
Geslacht:Populus (Populier)
Soort
Populus lasiocarpa
Oliv. (1890)
Afbeeldingen Ruwvruchtige populier op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ruwvruchtige populier op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De ruwvruchtige populier (Populus lasiocarpa) is een plant uit de wilgenfamilie Salicaceae. Hij wordt gerekend tot de sectie van de Leucoides (grootbladige populieren). De soort is inheems in China.

Kenmerken[bewerken]

De ruwvruchtige populier kan een hoogte van ongeveer 20 meter bereiken die langzaam groeit, heeft een ronde kroon en de gemiddelde diameter op borsthoogte bedraagt 50 centimeter. De stam is van kleur donkergrijs en gegroefd. De jonge twijgen zijn behaard en hebben een geel-bruine kleur. De knoppen zijn spits van vorm en zijn plakkerig. De bladsteel is 5 tot 10 centimeter lang, behaard en heeft aan de bovenkant een roodbruine kleur. De bladeren zijn pijlvormig en worden tussen de 15 en 30 centimeter lang en tussen de 10 en 15 centimeter breed. De bovenkant van het blad heeft een groene kleur en is in eerste instantie behaard, later wordt het blad kaal. De bladnerven zijn rood van kleur. De bloemen zijn tweehuizig. De mannelijke katjes zijn 9 centimeter lang en bevatten tussen de 30 en 40 meeldraden. De vrouwelijke katjes zijn tussen de 15 en 24 centimeter lang. De vruchten zijn behaard en tussen de 1,0 en 1,7 centimeter lang. De bloemen bloeien van maart t/m mei, de vruchten zijn rijpen van mei t/m juni.

Verspreiding[bewerken]

De soort is inheems binnen gematigde zones van China in de provincies Guizhou, Hubei, Shaanxi, Sichuan en Yunnan. De soort groeit voornamelijk in vochtige loofbossen, langs rivieroevers en op de helling van heuvels op een hoogte van 1300 tot 1500 meter. De soort groeit op natte, leemachtige gronden die licht zuur zijn en groeit op lichte plaatsen. De soort is thermofiel en winterhard.

Variëteiten[bewerken]

De ruwvruchtige populier kent twee variëteiten.

  • Populus lasiocarpa var. lasiocarpa: heeft vrouwelijke katjes van 15 tot 24 centimeter lengte en vruchten met vruchten van een lengte tussen de 1 en de 1,7 centimeter.
  • Populus lasiocarpa var. longiamenta: heeft vrouwelijke katjes met een lengte van maximaal 40 centimeter en vruchten van tussen de 1,6 en 1,9 centimeter lang. De soort komt voor in Yunnan op een hoogte van 1700 tot 1900 meter.

Gebruik[bewerken]

In China wordt de soort gebruikt voor de houtproductie en in Europa als sierplant. Binnen Europa speelt de plant geen rol binnen de houtproductie.

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Großblatt-Pappel
  • Engels: Chinese Necklace Poplar