SH-60 Seahawk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH-60 Seahawk
SH-60B Seahawk.jpg
Fabrikant Sikorsky Aircraft
Type(s) B, F, H, S, R
Lengte 19,76 m
Spanwijdte 16,36 m
Hoogte (vanaf de grond) 5,23 m
Stoelen voor passagiers 8 - 11
Leeggewicht 6,19 t
Max. startgewicht 9,927 t
Motoren 2 × GE-401C-turboshaft
Kruissnelheid 268 km/h
Kruishoogte 5790 m
Max. reikwijdte 704 km
Eerste vlucht 1974
Status In dienst.
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De SH-60 Seahawk, MH-60 Seahawk of Sea Hawk is een Amerikaanse multirol militaire helikopter gebaseerd op de UH-60 Black Hawk.

Varianten[bewerken]

SH-60B Seahawk[bewerken]

De SH-60B (B van Bravo) is de LAMPS Mk III-helikopter die ingezet wordt op marineschepen. Deze versie was de opvolger van de SH-2 Seasprite (LAMPS Mk I). Een SH-60 Bravo is bedoeld voor oorlogsvoering op zee. Hiertoe zijn de toestellen uitgerust met sensoren, raket- en torpedosystemen en machinegeweren.

SH-60F Oceanhawk[bewerken]

De SH-60F (F van Foxtrot) is een variant van de SH-60B voor stationering op vliegdekschepen. Het verving in die hoedanigheid de SH-3 Sea King. SH-60F's worden ingezet tegen onderzeeërs (ASW) en voor reddingsoperaties (SAR). Ook deze variant is uitgerust met machinegeweren en torpedo's.

HH-60H Rescue Hawk[bewerken]

De HH-60H (H van Hotel) is de variant voor gevechtsreddingsacties (CSAR), speciale zeeoorlogsvoering (NSW) en landoorlogsvoering (ASUW). De Hotel-versie is uitgerust met onder meer raketdetectoren, afleidingstoortsen, uitlaathitteonderdrukking, machinegeweren en AGM-114 Hellfire-raketten. HH-60H's zijn bij de Amerikaanse marine verdeeld in helikoptersquadrons die typisch uit vier Foxtrots en drie Hotels bestaan.

MH-60S Knighthawk[bewerken]

De MH-60S (S van Sierra) is de transporthelikopter die ingezet wordt op amfibische transportschepen en ondersteuningsschepen. De Knighthawk is de opvolger van de CH-46 Sea Knight. De Sierra was de eerste helikopter van de U.S. Navy met EFIS-cockpit. Het toestel is verder uitgerust met machinegeweren en raketsystemen.

MH-60R Seahawk[bewerken]

De MH-60R (R van Romeo) is de nieuwste variant uit de Seahawk-reeks. In 2008 zal een eerste squadron van de Amerikaanse marine ermee uitgerust worden. De Romeo is een veelzijdige mulitmissiehelikopter die de Bravo en de Foxtrot moet gaan vervangen. Hij zal de EFIS-cockpit van de Sierra krijgen, datalink, sonar, torpedo's en Hellfire-raketten.

Gebruikers[bewerken]

Zie ook[bewerken]