Sikorsky Aircraft Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sikorsky Aircraft Corporation is een Amerikaanse vliegtuig- en helikopterfabrikant. Het maakt sinds 1934 onderdeel uit van het Amerikaanse United Technologies Corporation.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is opgericht in 1923 door de Russisch-Amerikaanse ingenieur Igor Sikorsky. Hij bouwde de eerste helikopter met 1 hoofdrotor welke ook nog goed bestuurbaar was in 1942. Het bedrijf kwam in 1934 in het bezit van United Aircraft, tegenwoordig United Technologies Corporation (UTC), en het is nu een van de grootste helikopterfabrikanten ter wereld.

De bekendste modellen zijn de UH-60 Black Hawk en de SH-60 Sea Hawk. Verder is Sikorsky een van de grootste contracteurs van militair materieel. Sikorsky levert sinds 1957 de helikopter voor de president van de Verenigde Staten, de Marine One, al heeft de regering in januari 2005 besloten om de Sikorsky's te vervangen door de AugustaWestland EH101 van Lockheed Martin. Op dit moment vervullen de VH-3 (H-3 Sea King) en de VH-60 (UH-60 Black Hawk) deze taak.

UTC heeft recentelijk de Schweizer Aircraft Corporation overgenomen en dat is nu een dochteronderneming van Sikorsky. De productlijnen van de beide bedrijven zijn complementair en hebben vrijwel geen overlap. Sikorsky bouwt met name middelgrote en grote helikopters, terwijl Schweizer kleine helikopters, UAV's, zweefvliegtuigen en lichte vliegtuigjes produceert.

Sikorsky's hoofdkantoor staat in Stratford, Connecticut. Verder heeft het nog vijf locaties in de Verenigde Staten en enkele dochterondernemingen.

Producten[bewerken]

Sikorsky geeft zijn producten bijna allemaal een S-nummer mee. De nummers S-1 tot S-20 werden door Igor Sikorsky in Rusland gegeven. Latere ontwerpen, met name helikopters, kregen meerdere type aanduidingen, vaak afhankelijk van het gebruik (bijvoorbeeld UH, SH en MH).

Vliegtuigen[bewerken]

Helikopters[bewerken]

De Sikorsky S-58.

Externe link[bewerken]